Predug boravak u zatvorenom štetan kao pušenje? Koliko sunca nam je dnevno neophodno?

589

Koliko dugo boravite napolju, a koliko u zatvorenom?

Svi znaju da je boravak u prirodi i uopšteno na otvorenom dobar za nas.
Vitamin D koji se proizvodi donosi brojne prednosti, a njegov nedostatak može da  uzrokuje mnogobrojne probleme. Međutim, vjerovatno niste znali da je štetnost nedostatka vitamina D i povećanog boravka u zatvorenim prostorima štetan kao pušenje.
Na kraju dvadesetogodišnje studije koju su sproveli švedski naučnici, došlo se do zaključka da je nedostatak izlaganja suncu direktno povezan s kraćim očekivanim životnim vijekom. Prema istraživanju, osobe koje pretežno borave u zatvorenom sebi skraćuju životni vijek, jednako kao osobe koje puše.
Zbog čega nam treba sunce?
Sunčevi zraci imaju velike dobrobiti na organizam, a najvažnija je podsticanje na proizvodnju vitamina D. Vitamin D u organizmu ima na hiljade funkcija, među kojima je jačanje imuniteta, pa i prevencija nastanka mnogih vrsta raka.
Koliko nam sunca treba?
Teško je utvrditi tačno koliko nam sunca treba, ali svakako je poželjno što više.
Što više boravite na otvorenom to bolje, osim kada se previše izlažete direktnom suncu i riziku nastanka sunčanih opekotina. Sunce ima najjače zračenje između 11 i 15 sati, pa ljeti izbjegavajte to razdoblje, a u ostalim godišnjim dobima, posebno zimi, potruditi se u ovom dobu dana da upijate sunčeve zrake.
Potrudite se da boraviti na otvorenom bar sat vremena dnevno, pomjerajući doba dana, zavisno od godišnjeg doba i jačine sunca.
Ljeti na suncu boravite  ujutro i predveče, a što je godišnje doba hladnije, a dan kraći, neka se boravak na otvorenom pomjera prema sredini dana.
Minimum je 10 minuta dnevno.
Djeca trebaju mnogo više sunca i igre na otvorenom
Stručnjaci sugerišu da djeci treba još više nego odraslima boravka na otvorenom, a njihov optimum bi bio tri sata dnevno, ne uključujući organizovane sportove.
Kretanje van zatvorenih i ograničenih prostorija, osim zdravstvenih, djeci donosi i mnogobrojne psiho-fizičke prednosti. Igra napolju pobuđuje njihovu kreativnost, a prednosti idu do tog nivoa, da djeca koja više borave napolju imaju i bolji akademski uspeh.
Izvor: Covermagazin.com

 

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!