U Banjaluci počinje Konferencija o Srebrenici

319
Međunarodna naučna konferencija o temi “Srebrenica, stvarnost i manipulacije”, koja će danas i sutra biti održana u Banjaluci, okupiće eminentne stručnjake iz Rusije, SAD, Njemačke, Izraela, Italije, regiona i BiH.

 

Otvaranju skupa, koji se održava u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, prisustvovaće i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Konferencija ima za cilj utvrđivanja istine o ratnim događajima u Srebrenici i oko nje od 1992. do 1995. godine.

Planirano je štampanje zbornika radova koji ima 800 stranica i 48 referata koje su pisala 52 autora.

Predsjednik Organizacionog odbora konferencije Milovan Milutinović rekao je da će tokom skupa posebna pažnja biti posvećena događajima u Srebrenici iz 1995. godine.

– Želimo na odgovarajući način da govorimo o Srebrenici iako smo suviše dugo čekali na ovo. Naša obaveza je da bude utvrđena istina o stradanjima na ovom području – rekao je Milutinović, koji je i predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske .

Potpredsjednik Organizacije starješina VRS Mirko Trivić kaže da nisu tačni podaci koje je Haški tribunal koristio u procesima protiv Srba koji su učestvovali u dejstvima na podrčju Srebrenice i da se zato srpski narod mora boriti za istinu i pravdu.

Organizatori skupa su Organizacija straješina VRS, Nezavisni univerzitet Banjaluka i Institut za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijek.

Otvaranje konferencije planirano je za 10.00 časova.

Izvor rtrs.tv

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!