Internet stvari – naziv nestaje, ali internet osvaja milijarde uređaja

553

Jedan od ključnih nosilaca četvrte industrijske revolucije, internet stvari danas slavi svoj dan. Procjenjuje se da će do kraja ove godine svijet imati 26 milijardi uređaja povezanih internetom. Istovremeno, termin internet stvari polako nestaje iz komunikacije.

Prema procjenama magazina Forbs, do kraja 2019. godine, u kojoj se obilježava i 20. godišnjica od stvaranja pojma internet stvari, čak 85 odsto kompanija će koristiti internet stvari u poslovanju.

Internet stvari povezuje različite fizičke objekte putem interneta kako bi digitalnim putem razmenjivali podatke i reagovali prema potrebama korisnika

Internet stvari povezuje različite fizičke objekte putem interneta kako bi digitalnim putem razmenjivali podatke i reagovali prema potrebama korisnika

Internet stvari odnosi se na povezivanje različitih fizičkih objekata putem interneta kako bi digitalnim putem razmjenjivali podatke i reagovali prema potrebama korisnika, navodi se u saopštenju beogradskog odseka digitalne agencije “Namics”.

Kako prenosi Forbs, sam termin internet stvari (Internet of Things) polako nestaje iz komunikacije, ali njegova primena postaje sve učestalija.

„Internet stvari najčešće asocira na takozvane pametne poslovne zgrade i domove. Na primer, pametne kuće podešavaju svetlo i optimalnu temperaturu prostora, omogućavaju da pomoću mobilnog telefona kontrolišemo ručak na šporetu ili nas pak obaveštavaju da li deca rade domaći ili gledaju televiziju“, objašnjava Jan Keler iz agencije “Namics”.

Osim toga, kako dodaje Keler, internet stvari može olakšati svakodnevicu starijim ljudima i ljudima sa invaliditetom, ali i doprinijeti uštedi električne energije.

Koncept interneta stvari doneće i velike promjene poljoprivrednicima i kompanijama koje se bave proizvodnjom i transportom robe, a zdravstvo će takođe osjetiti brojne prednosti interneta stvari.

U narednom periodu na razvoj interneta stvari uticaće mreža pete generacije, koja će biti 20 puta brža od dosadašnje, a najveća novina ogledaće se u korišćenju glasovnih komandi.

Termin internet stvari prvi put je upotrebljen 1999. godine, a osmislio ga je britanski inženjer Kevin Ešton.

IZVOR RTRS

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!