U izradi i Etički kodeks za radnike i učenike srednjih škola

428

Ono što su osnovne i srednje škole širom Republike Srpske do sada definisale internim pravilnicima o ponašanju i oblačenju prilikom posjeta i boravaka u školama, sad je, uobličeno u jedinstven Etički kodeks za radnike i učenike, koji je nedavno stupio na snagu. U izradi je isti takav akt i za srednje škole.

Kako je osnovna škola obavezna, tako se resorno ministarstvo primarno bavilo ovim kodeksom, koji je usvojen i objavljen u Službenom glasniku. Ideja za jedinstvenim pravnim aktom na prostoru cijele Srpske, potekla je iz Republičkog pedagoškog zavoda. Napominju da se ne odnosi samo na oblačenje.

– Nama je bitno i ophođenje u samoj školi, odnosi između učenika i nastavnika, odnosi između nastavnika i roditelja, odnosi između roditelja i roditelja, kao i direktora i sva atmosfera koja je u vaspitno-obrazovnoj ustanovi , za koju mi kažemo da treba da bude na mnogo višem nivou – rekao je Predrag Damjanović direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Neće biti jednostavno “nametnuti” pravila ponašanja i oblačenja – poručuju iz Zavoda. Osnovna škola “Zmaj Јova Јovanović” iz Banjaluke gotovo sve odredbe Kodeksa, već ima u svom internom pravilniku.

– Јako je teško biti dijete u ovom vremenu, znate oni su potpuno zbunjeni, potpuno, jer im se neprekidno predstavlja da je nešto društveno prihvatljivo, moralno prihvatljivo, etički prihvatljivo, a što zapravo nije – smatra Dijana Bogdanović direktorka ЈU OŠ Zmaj Јova Јovanović iz Banje Luke.

Kodeks je precizno definisao, šta učenicima nije dozvoljeno – nošenje pirsinga, upadljive šminke na licu i noktima, uske, kratke i izazovne odjeće, obuće sa visokom potpeticom, upotreba mobilnih telefona, unošenje u školu opasnih predmeta i materija i tako redom. Ista pravila važe i za radnike škole. Gotovo prepisane odredbe naći će se uskoro i u Etičkom kodeksu za srednje škole.

– Potrudićemo se da preko razrednih starješina, našeg sajta, savjeta učenika i savjeta roditelja, upoznamo što prije i učenike i profesore koji će poslije morati bez pogovora da prihvate takva pravila – naglasio je Dejan Čutura direktor Tehnološke škole u Banjaluci.

Koliko će Kodekse učenici i nastavnici poštovati, zavisiće od vaspitanja koje nosimo iz kuće, ali i od uzora koje gledamo u školama. Zato je ovaj Etički kodeks obuhvatio sve učesnike u vaspitanju i obrazovanju.

izvor rtrs

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!