Pomoć privredi: Duplo više novca za nedostajuća zanimanja

807

Grad Banja Luka će ove godine izdvojiti 200.000 KM za sufinansiranje nabavke opreme za izvođenje praktične nastave u srednjim stručnim školama, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Ova mjera, osmišljena u saradnji sa više domaćih kompanija, ciljano je usmjerena na „proizvodnju“ nedostajućih deficitarnih zanimanja na tržištu rada.

 

Za opremanje stručnih kabineta ovogodišnjim budžetom planirano je izdvajanje od 100.000 KM, ali će predstojećim rebalansom gradskog budžeta biti udvostručeno, s obzirom na veliku zainteresovanost srednjoškolskih ustanova.

Iz gradskog Savjeta za privredu, na čiji je prijedlog prošle godine i uvedena ova nova linija podrške za privredu, istakli su da će ova ulaganja Grada znatno uticati na podizanje kvaliteta stručne nastave u srednjim školama.

Veliki broj zainteresovanih škola prošle godine, kako su naveli iz resornog Odjeljenja za privredu, pokazalo je da je uvođenje ove prakse dobro i opravdano rješenje.

-Nastavljamo sa ovim poslom i to uz povećana izdvajanja sredstava – kazao je načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović.

On je naglasio da ovaj projekat Grad radi zajedno sa školama i zainteresovanim kompanijama, koje finansiraju dio sredstava za škole sa deficitranim zanimanjima.

-Uspjeli smo motivisati i preduzeća i privrednike, koji imaju interese za školovanje određenih zanimanja, tako da ovaj posao zajednički realizujemo – kazao je on.
Komljenović je podsjetio da su prošle godine sa uloženih 100.000 KM iz budžeta Grada i uz podrušku partnera iz privrede, dijelom opremljeni kabineti šest srednjih stručnih škola.

Riječ je: Tehnološkoj, Tehničkoj, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi, Poljoprivrednoj, Školi učenika u privredi i Elektrotehničkoj školi „Nikola Tesla“.

I ovogodišnja sredstva za opremanje kabineta biće podijeljena putem javnog poziva, koji bi trebalo da bude raspisan polovinom godine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!