Filmu “Granice kiše” glavna nagrada u Parizu

516

Film “Granice kiše” Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića proglašen je za najbolji film na međunarodnom filmskom festivalu u Parizu “Evropa oko Evrope” i osvojio glavnu nagradu festivala “Prix Sauvage”.

Ovaj film su finansirali Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Crne Gore, Geteborški filmski festival, Radio-televizija Crne Gore, a učestvovao je i Filmski centar Srbije.

Film je osvojio i nagradu koju na festivalu dodjeljuje žiri mladih.

Reditelj i scenarista Vlastimir Sudar, kome su u Parizu uručene nagrade, zahvalio je svim članovima ekipe koji su poslije višegodišnjeg rada na filmu i poteškoća tokom produkcije ostali istrajni i odani projektu do samog kraja – te je njima i posvetio ove dvije nagrade.

Debitantsko ostvarenje Sudara i Mijovića je na pariskom festivalu, održanom od 14. do 31. marta, imalo svoju francusku premijeru u kultnom bioskopu “L'Entrepot” koji je osnovao Frederik Miteran, nećak nekadašnjeg predsjednika Fransoa Miterana, a kasnije ministar kulture Francuske.

Na festivalu je prikazano više od 100 filmova, a u glavni takmičarski program uvršteno je samo osam.

Stručni žiri je naglasio da je “pobijedio film koji afirmativno gleda na život, a što je danas više nego potrebno. To je film u kome ljubav stoji uspravno, kao dokaz i potvrda samoj sebi”.

Da je film očarao parisku publiku i kritiku potvrđuje i veoma naklonjena izjava žirija mladih filmskih profesionalaca, koji su mu dodijelili svoje Specijalno priznanje.

Mladi žiri je objasnio kako je bio: “zaveden ovim filmom koji izaziva ustaljene zapadne slike o Balkanu, i nasuprot njima poziva na razmišljanje, ljubav i pomirenje”.

Poslije nagrada u Italiji i Francuskoj u martu, film nastavlja uspješan niz međunarodnih nastupa koji je počeo svjetskom premijerom u Montrealu. Nakon toga prikazan je na vodećim filmskim festivalima u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Rusiji, Švedskoj i zemljama regiona. Iza filma stoje producentske kuće Balkan kino iz Beograda, Montenegro maks films iz Podgorice, Media plus iz Beograda i Oskar film iz Banjaluke.

rtrs

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!