U zatvor zbog fotografisanja policajaca?

312

Banjaluka – Vlada Republike Srpske usvojila je nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru, koji predviđa zatvorsku kaznu za onoga ko neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službena lica u vršenju dužnosti.

Ova zakonska odredba naišla je na osude u javnosti, prije svega novinarske zajednice, iz koje poručuju da bi usvajanje predloženog zakona ozbiljno otežalo rad novinarima i fotoreporterima. Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić, koji je juče na svom portalu “Capital.ba” prvi i objavio da je Vlada usvojila pomenuti nacrt zakona, kaže da ovo predstavlja dodatno ugrožavanje ljudskih prava i sloboda u Republici Srpskoj.

– Pored toga što će otežati rad novinarima, ovo je i prijetnja građanima jer mogu da budu sankcionisani ukoliko, recimo, fotografišu nekog policajca ili nekog drugog državnog službenika koji je nepropisno parkirao službeni automobil. Pozivamo narodne poslanike da ne usvoje ovaj predloženi nacrt zakona. Međunarodne organizacije kao što su OEBS, Savjet Evrope i Evropska komisija pozivamo da analiziraju ovaj zakon i da se javno oglase, a očekujemo i stav nevladinih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava – kaže Vukelić.

Dopisnik “Večernjih novosti” iz Banjaluke Ognjen Matavulj, koji godinama prati crnu hroniku, kaže da je predloženi nacrt zakona skandalozan jer praktično onemogućava njemu i njegovim kolegama da rade svoj posao.

– Mi svakako veoma često imamo problema sa policijom kada dođemo na mjesto neke saobraćajne nesreće ili na neki uviđaj na mjestu izvršenja nekog drugog krivičnog djela. Uprkos tome što novinari nikada ne ometaju policiju i inspektore u njihovom radu, oni su nama veoma često znali da kažu da bi najviše voljeli da nas nema na licu mjesta. Ovim zakonom će im te želje biti uslišene, a mi ćemo praktično biti onemogućeni da radimo svoj posao jer u slučaju da fotografišemo neku saobraćajku moći ćemo da završimo u zatvoru na 60 dana. Problem je i što je ostalo proizvoljno da bude određeno da li mi nekoga ometamo u vršenju dužnosti – kaže Matavulj.

Portparolka MUP-a RS Mirna Miljanović juče je kratko rekla da ona ne može da komentariše reagovanja u javnosti na predloženi nacrt izmjena Zakona o javnom redu i miru, kao i da niko iz vrha MUP-a RS juče nije bio u mogućnosti da nam da izjavu.

Izvor Glas Srpske

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!