U Rakovačkim barama gradi se veliko skladište za civilnu zaštitu i vatrogasace

513

U Rakovačkim barama danas je počela izgradnja centralnog magacina za potrebe civilne zaštite i vatrogasne brigade, objekta vrijednog 650.000 KM. Tokom današnjeg obilaska gradilišta, gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da u posljednjih nekoliko godina mnogo novca uloženo u opremaljnje Vatrogasne brigade i Civilne zaštite, te da je, zbog nabavki velikih količina nove opreme, potrebno izgraditi centralno skladište za njihove potrebe.

– Skladište će se prostirati na više od 1.000 kvadratnih metara, a pored vatrogasaca i civilne zaštite, moći će da ga koriste i druge gradske službe, koje imaju potrebe za skladištenjem razne opreme, poput Odjeljenja za komunalne poslove i Odjeljenje za saobraćaj i puteve – rekao je Radojičić i ukazao da su, zbog izmjena zakona koje su uslijedile poslije katastrofalnih poplava iz 2014. godine, Odsjeku za civilnu zaštitu i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice na raspolaganju znatno veća sredstva u odnosu na raniji period.

– Usljed povećanih izdvajanja za ovaj sektor, nabavljeno je mnogo opreme za ove potrebe i naša vatrogasna jedinica je u ovom momentu najbolje opremljena jedinica u Republici Srpskoj – naglasio je Radojičić.

On je dodao da su prošle godine proširene aktivnosti iz oblasti prevencije poplava, u smislu uređenja bujičnih i manjih vodotokova na području grada, odnosno na vodotokovima koji su u gradskoj nadležnosti.

– Nabavili smo građevinske mašine i išli u preventivno čišćenje korita svih identifikovanih vodotokova, a kada su u pitanju rijeke Vrbas i Vrbanja, tu nismo u mogućnosti da djelujemo na taj način jer su one u nadležnosti „Voda RS“ – naveo je Radojičić.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, Mladen Ćućun, precizirao je da će su  novom objektu nalaziti sva materijalno –tehnička sredstva koja odsjek posjeduje.

– Na ovom mjestu će, između ostalog, biti smještena i specijalizovana mašina za punjenje vreća za odbranu od poplava. Ovakvu mašinu u svom posjedu na širem području ima samo Banja Luka, a trenutno imamo na stanju 50.000 vreća. Kad je riječ o opremanju civilne zaštite, nabavljeno je više od 1.000 kompleta uniformi, lopata, čizama i slično, a u ovoj godini biće kupljen i intendantski materijal, kao što su ćebad i šatori – rekao je Ćućun.

Izvođač radova je preduzeće „Tekton“, a rok za završetak radova je 120 dana.

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!