Vozači u RS najčešće voze 76 km/h

682

Bez obzira na to šta pisalo na saobraćajnom znaku, građani RS na putevima voze prosječnom brzinom 76 kilometara na čas, brzinu uglavnom prekoračuju na lokalnim putevima, a manje na autoputu.

“Tamo gdje je ograničenje 80 voze ispod, u prosjeku govorim, iako ima izuzetaka koji to udvostruče, ali i tamo gdje je 50 nažalost voze nešto ispod 80 kilometara. Najodgovorniji su na autoputu. Tamo gdje je, čini mi se, najsigurnije, tu najmanje prekorače brzinu, da li zbog starosti vozila ili se još nisu navikli na velike brzine”, rekao je Ranko Babić, generalni sekretar Auto-moto saveza RS.

Osim što prekoračuju brzinu, vozači često u vožnji koriste mobilni telefon, što je veoma opasno, a u to se uvjerio i Stefan Vučković iz Nevesinja, student dobojskog Saobraćajnog fakulteta, koji se u okviru obilježavanja manifestacije “Dani saobraćaja” okušao za volanom simulatora.

“Imamo volan, upravljamo vozilom i u nekom trenutku zazvoni telefon, javljam se i onda simulira nesreću pri javljaju. Počinje tumbanje i skretanje s puta… Bilo je zanimljivo, ovo sam prvi put probao”, opisao je Vučković te priznao da se ponekad desi da koristi telefon dok upravlja automobilom.

“Cilj je da učesnicima u saobraćaju dočaramo stvarno stanje, da ne bi ličnom to doživjeli, nego da vide kako izgleda, da im to bude stalno u glavi i da bude dodatni motiv da što bezbjednije učestvuju u saobraćaju”, izjavio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS.

Mobilne telefone, koji su u Njemačkoj uzročnici više saobraćajki nego alkohol, kod nas sve više koriste mladi vozači, a to je otkrio Mladen Kulundžija iz Prijedora, diplomirani inženjer drumskog i gradskog saobraćaja.

Kulundžija već radi kao instruktor u autoškoli i ima uvid u ponašanje budućih vozača.

“Mladi nažalost sve više koriste mobilni telefon. Ja svojim kandidatima strogo podvlačim da su alkohol i korištenje mobilnog nešto što moraju da izbjegavaju i da im se to ne smije dešavati”, kaže Kulundžija, jedan od 99 svršenih studenata Saobraćajnog fakulteta kojima su juče povodom Dana fakulteta uručene diplome.

Kako se treba ponašati u saobraćaju, danas su naučile najmlađe Dobojlije, koji su vozeći se biciklima u parku prolazile improvizovanim ulicama s raskrsnicama, na kojima su bili postavljeni minijaturni semafori.

nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!