Dom “Rada Vranješević” podnio inicijativu: Stanovi za štićenike koji završe školu

489

Dom za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” podnio je gradu inicijativu za dodjelu na korištenje stanova za potrebe mladih koji napuštaju ovu ustanovu, a nemaju podršku porodice i srodnika, potvrdio je Vladimir Kajkut, direktor ovog doma.

Štićenici Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja nakon punoljetstva ili završetka školovanja ne mogu ostati u domu, te nastaje problem u vezi s njihovim daljim zbrinjavanjem.

“Trenutno u domu ima 13 korisnika koji će ove godine završiti školu, a vjerovatno će dio upisati studije, tako da neće svi napustiti dom”, rekao je Kajkut.

Dodao je da štićenici po zakonu mogu biti maksimalno do 26. godine u domu ako redovno studiraju, a do 19. godine ako završe srednju školu. “U maju završavam školu i moj najveći izazov je samostalan život poslije izlaska iz doma. Uprava ovog doma pokrenula je inicijativu za dobijanje na korištenje stanova od grada, u kojima bismo proveli period adaptacije na samostalan život”, rekao je A.R., štićenik Doma.

Dodao je da bi na taj način mladi bez roditeljskog staranja kojima prestaje pravo na boravak u domu imali mogućnost da se osamostale i ojačaju svoje kapacitete za novi život.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da je grad upoznat s tim problemom i da je spreman da pomogne, ali da na raspolaganju nemaju stanova koje mogu davati.

“Zakon propisuje da se svaki slobodan stan kojim grad raspolaže dodjeljuje po rang-listama, prije svega porodicama poginulih boraca. Ali taj problem bi se mogao riješiti na način da se obezbijede objekti, kao što smo u Lazarevu obezbijedili dva objekta za programe Centra za socijalni rad”, kazao je Radojičić.

Kajkut je rekao da je plan da mladim ljudima koji moraju da napuste dom obezbijede smještaj u prelaznom periodu od pola godine do godinu i to po ugledu na domove iz regiona.

S predstavnicima grada, Ministarstva, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS i nevladine organizacije “Luciano Lama” iz Italije održano je nekoliko sastanaka o tome koje bi rješenje bilo najprihvatljivije.

“Plan je da Dom obezbijedi ljudstvo, resurse i vaspitače koji bi obilazili te mlade ljude u stanovima i radili s njima. NVO ‘Luciano Lama’ obezbijedila bi budžet za prvu godinu njihovog života, za hranu i za komunalije, a Sindikat obrazovanja, nauke i kulture bio bi aktivan kod pronalaska zaposlenja”, objasnio je Kajkut.

 

(NN)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!