Pitaćete se KAKO SE OVOGA ranije niste sjetili: Ovo pet stvari možete SLOBODNO da perete u veš mašini

917

Teško da bismo mogli da zamislimo život bez veš mašine, no zanimljivo je da većina ljudi čak i ne zna njenu moć u potpunosti. Naime, uprkos tome što često izbjegavamo da peremo određene stvari u mašini, istina je da neke od njih možemo da ubacimo u istu bez ikakvog straha!

Na primjer omiljene plišane igračke, podlogu za miš, kačkete, prostirke za jogu, trake i gumice za kosu, zavjese za tuš kabinu, kuhinjske rukavice za vađenje posuda iz rerne… Sve ove stvari možete bezbrižno ubaciti povremeno u mašinu, naravno uz pranje na niskim temperaturama, i biće kao nove!

No, ovdje se spisak ne završava, veš mašina vam može pomoći i kada su u pitanju neke krupnije i važnije stvari:

Patike i kućne papuče

Većina modela patika zapravo može da se opere u veš mašini. Ubacite ih u bubanj, dodajte malo praška, stavite dva, tri stara peškira (ovo pomaže da patike ne udaraju toliko o bubanj tokom pranja) i upalite mašinu na 30 stepeni. Većina novijih mašina ima i specijalan program za pranje patika, ali čak i ako nema – budite bez brige. Ako želite da budete potpuno sigurni, možete patike ubaciti u posebne pamučne vrećice, kakve možete kupiti u specijalizovanim radnjama, pa ih tek onda staviti na pranje.

Povoci i ogrlice za kućne ljubimce

Ovo može biti posebno korisno, s obzirom da svi znamo koliko često povodac završi u blatu ili bari dok se pas igra. Poput patika i povoce je najbolje ubaciti u vrećice za pranje veša koje se mogu koristiti nekoliko puta i koje štite osjetljivu robu. U mašini možete čak oprati i mekani krevetić za pse, ukoliko je manjih dimenzija.

Torbe za trening, cegere za pijacu, školske rance…

Ovo su stvari koje se vrlo brzo zaprljaju, s obzirom da se često vuku po podu i stavljaju na površine sumnjive čistoće, pa su sjajne što mogu lako i brzo da se operu u veš mašini, sem ako nisu od kože. Slobodno ih operite na veoma niskim temperaturama – 20 ili 30 stepeni i koristite nježan deterdžent. Takođe, vodite računa da ih ispraznite i izbacite sve iz njih, prije nego što ih stavite na pranje, piše Blic Žena.

Jastuci i jastučići

Sem ako nije drugačije naglašeno na etiketi ili ukoliko su od memorijske pene, jastučiće je moguće oprati u veš mašini. Skinite navlake sa njih koje je potrebno prati odvojeno o vodite računa da ne pretpravate mašinu – dva jastučića u isto vrijeme su maksimum.

Sakoi

Većina najčešće sakoe i blejzere odnese na hemijsko čišćenje, ali osim ako nisu od preosjetljivih materijala poput svile i satena, možete ih bezbrižno prati u veš mašini na niskim temperaturama i programima za osjetljivu tkaninu. Poslije pranja ih je potrebno samo dobro opegaliti i izgledaće kao da su juče kupljeni!

 

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!