69 banjalučkih ulica više nije bezimeno

424

Za pet godina grad Banjaluka je postao bogatiji za 69 naziva ulica, a prošle godine njih 29 je dobilo svoje ime, rekli su u Gradskoj upravi.

U narednom periodu još nekoliko naselja bi trebalo da dobije nazive ulica. Tako su na posljednjoj sjednici Skupštine grada odbornici dali zeleno svjetlo za imenovanje dvije ulice u Priječanima – Ulica Mome Kapora i Krčmarička, te za Ramićku ulicu u Poslovnoj zoni Ramići.

Prošle godine glavna ulica u Debeljacima nazvana je po Diani Budisavljević, humanitarki austrijskog porijekla, koja je u Drugom svjetskom ratu spasila 15.336 uglavnom srpske djece iz ustaških logora u NDH.

“Naša glavna ulica dobila je naziv po velikoj humanitarki, i to nam je čast, jer je ona zaslužila da ostane u sjećanju, a kroz naziv naše ulice njeno ime će se spominjati, a uspomena na nju živjeti”, rekla je Dragana K. iz Debeljaka.

Nije rijedak slučaj da incijativu za davanje imena pokrenu građani, koji žele da njihova ulica nosi specifičan naziv. Ulice najčešće nose imena književnika, boraca, glumaca, ali i nazive koji su specifični za stanovnike određenih ulica.

“U našem naselju imamo 23 ulice i specifično je što sve imaju isti naziv. Ulice se zovu 1. kuljanska, pa tako sve do 23. kuljanske ulice. Kroz šalu kažemo da nam je naselje kao američko”, kaže Jovica Tomić, predsjednik Savjeta MZ Kuljani.

Rajko Radaković, predsjednik Savjeta MZ Šargovac, rekao je da u njihovom naselju sve ulice imaju svoje nazive, a da je najzanimljiviji Ulica Čarlija Čaplina.

U Priječanima se nalazi prva Ulica 9. januara u RS sa ovim nazivom. Naime, krajem 2017. godine Milorad Dodik, tadašnji predsjednik RS, pozvao je sve lokalne zajednice u RS da jednu ulicu ili trg nazovu imenom 9. januar.

“Građani bi trebalo da daju svoje prijedloge i naziv njihove ulice treba da bude pečat, kao što je slučaj u naselju Priječani gdje jedna ulica nosi naziv Pritočka po mjestu koje se nalazi u Bihaću, a za koje su vezani svi njeni stanovnici”, kazala je Gordana K., mještanka tog naselja.

U posljednjih pet godina samo četiri ulice dobile su imena po ženama. Osim Diane Budisavljević, svoje ulice su dobile i Milunka Savić, dr Danica Perović i Mileva Marić.

Inicijativu za davanje imena naselja, ulice ili trga mogu pokrenuti zainteresovani građani, organi, organizacije i institucije.  Inicijativa se pokreće pismenim putem, uz obrazloženje prijedloga.

 

(NN)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!