KRŠILI RADNIČKA PRAVA Poslodavci u Srpskoj kažnjeni sa milion maraka

453

Republička inspekcija rada je lane obavila 5.627 kontrola, od čega je 1.812 ili 32 odsto bilo sa utvrđenim nepravilnostima.

U oblasti radnih odnosa utvrđene nepravilnosti su se najčešće odnosile na obračun i rokove isplate plata i naknada plata, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, otkaz ugovora o radu, utvrđivanje otkaznog roka i prava na otpremninu, radno vrijeme, saopštili su iz Inspektorata RS.

S ciljem otklanjanja utvrđenih propusta, subjektima su izrečene 1.492 upravne mjere, dok je zbog počinjenih prekršaja izdat 541 prekršajni nalog u vrijednosti od 1.050.150 KM, a nadležnim sudovima podnesene su 54 prekršajne prijave.

– Inspektori su lane, po osnovu ugovora o radu, kontrolisali 14.390 radnika, od čega 392 radnik ili tri odsto nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja. Angažovanje radnika na crno najčešće se konstatuje u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, građevinarstva, te uslužnim djelatnostima – naglašavaju u Inspektoratu RS.

 

(Srpskainfo)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!