U nesreći 14 mrtvih, proglašena dvodnevna žalost u Makedoniji

546

Makedonska vlada proglasila je dvodnevnu žalost zbog teške saobraćajne nesreće na putu Skoplje-Tetovo u kojoj je poginulo 14 osoba.

Nesreća se dogodila u sredu oko 17 sati kada je autobus kompanije “Durmo turs” prešao preko zaštitne ograde na suprotnu stranu autoputa, a potom skliznuo sa kolovoza i prevrnuo se u plitku jarugu blizini sela Laskarci.

“Traumatična noć, puna bola i tuge. Večeras je naša zemlja u žalosti. Nemam reči kojima bih mogao da utešim porodice naših sugrađana koji su izgubili živote u ovoj tragičnoj saobraćajnoj nesreći”, izjavio je sinoć makedonski premijer Zoran Zaev, prenela je agencija MIA.

U nesreći je povrijeđeno oko 30 osoba.

Ministar zdravlja Venko Filipče je izjavio da je sedam osoba poginulo na licu mjesta, dok su ostali preminuli u bolnici.

Među povrijeđenima, životno je ugroženo šestoro, prenosi AP.

U autobusu je bilo oko 50 putnika. Istraga o uzroku nesreće je u toku.

Filipče je rekao da je u bolnicu “8. septembar” dovezeno 25 povrijeđenih putnika, od kojih je 22 hospitalizovano.

Na hitnom odjeljenju Kliničke bolnice “Majka Tereza” nalazi se pet povrijeđenih putnika, od kojih su trojica sa lakšim povredama, a među njima je i jedna trudnica.

Filipče je rekao da policija radi na utvrđivanju identiteta poginulih, navodeći da među nastradalim nema djece, ali ima mladih od 25 do 30 godina.

“Vozač je u svesnom stanju i policija je uzela izjavu od njega”, rekao je Filipče, prenosi portal Indeks.

Mediji su preneli i tvrdnje svjedoka da je do nesreće došlo kada je na autobusu pukla guma, zbog čega je vozač izgubio kontrolu i prešao na suprotnu stranu puta, probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se u provaliju.

Jedan otac ispričao je kako je sam izvukao iz autobusa svog svog sina koji ga je pozvao i rekao mu da su imali nesreću.

“Bilo je užasno”, dodao je otac koji je sina odvezao u Kliniku Majke Tereze gdje je operisan.

U pomoć su pritekli vatrogasci i meštani okolnog sela da bi pomogli da se iz autobusa izvuku preživjeli, među kojima je i vozač.

Televizija Telma prenosi riječi jednog od očevidaca da su spasioci morali da iseku dio autobusa da bi doprli do povrijeđenih.

“Mnogo se osjetio miris benzina i strahovali smo da će autobus eksplodirati”, kazao je on.

U autobusu su se nalazili radnici koji su iz Skoplja krenuli ka Gostivaru, gde većina njih živi, izjavio je gradonačelnik Gostivara Arben Taravari.

(Tanjug)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!