Hrvatska i Makedonija priznale Gaida

576

Nakon što su brojne evropske države priznale vođu opozicije u Venecueli Huana Gaida za privremenog predsjednika te zemlje, isto su učinile i Makedonija i Hrvatska.

– Republika Makedonija, na liniji sa svojim evropskim partnerima, podržava i smatra predsjednika venecuelanske skupštine Huana Gaida privremenim predsjednikom, u skladu s ustavom, kako bi se organizovali slobodni, pošteni i demokratski predsjednički izbori – naveo je Dimitrov na društvenim mrežama.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova objavilo je sinoć da se Hrvatska “pridružila drugim članicama EU” i priznala vođu venecuelanske opozicije i predsjedavajućeg Nacionalne skupštine te zemlje za privremenog predsjednika Venecuele.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu hrvatsko ministarstvo “osuđuje kršenje ljudskih prava i nasilje u Venecueli”, uz ocjenu da je “potrebno mirno rješenje i održavanje slobodnih i demokratskih predsjedničkih izbora”.

– Hrvatska podržava demokratski izabrana legitimna tijela Venecuele, Nacionalnu skupštinu i njenog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika sprovede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom pogledu se Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU – stoji u saopštenju.

U nastavku teksta navodi se saopštenje hrvatskog ministarstva na engleskom jeziku o priznanju Gaida za privremenog predsjednika Venecuele iza kojeg, pored Hrvatske, stoji još 18 članica EU – Španija, Portugal, Njemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Holandija, Francuska, Mađarska, Austrija, Finska, Belgija, Luksemburg, Češka, Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska i Švedska.

Italija je ranije blokirala nacrt saopštenja Evropske unije u kojem se navodi da će članice EU priznati Gaida za privremenog predsjednika Venecuele.

Podsjeća se da se države EU već danima spore povodom situacije u Venecueli, a prije hrvatskog saopštenja je deset zemalja priznalo Gaida pošto je istekao njihov rok predsjedniku Nikolasu Maduru da raspiše predsjedničke izbore.

(Tanjug)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!