Aktivnost „Saobraćaj očima djece“

2990

Ovim putem Vas želimo upoznati da,kao i svake godine u okviru
prestižne i tradicionalne manifestacije „ Izbor automobila godine u Republici Srpskoj“ realizujemo društveno korisnu aktivnost „Saobraćaj očima djece“ koja se odnosi na bezbjedno učešće djece u saobracaju.

 

  • Dosadašnja dugogodišnja praksa potvrđjuje stereotipni pristup preventivnim mjerama o zaštiti djece u saobraćaju , koje se provode početkom svake nove školske godine. Organizovanje patrola, natpisi preko saobraćajnica , flajeri, te pozivi putem medija bili su dio uobičajenog programa koji se nudio djeci i učesnicima u saobraćaju.
  • Djeca kao najbitniji faktor su uglavnom bila neko kome se upućuju poruke, bez njihovog aktivnog ucesca. Njihovo angažovanje u provođjenju mjera je izostalo ili je obično kratko trajalo ( saobraćajne patrole su imale ograničen rok trajanja – najčešće samo mjesec–dva početkom školske godine)
  • Dugogodišnjim praćenjem saobraćajne bezbjednosti, stvorio se utisak da je sve dio navike koja u nedovoljnoj mjeri stvara istinski ambijent za veću bezbjednost djece u saobraćaju.
  • Otvoreno je pitanje kako to unaprijediti i promjeniti ?
  • Redakcija “Saobracaj i mi” kao autor ovog projekta je u saradnji sa svim odgovornim subjektima, pokrenula društveno korisnu aktivnost pod nazivom :

“Saobracaj očima djece”

Akcija  koja bi u punoj mjeri dala značaj prije svega djeci i njihovim zapažanjima u prepoznavanju saobraćajnih pojava koje za njih predstavljaju problem.

  • Prvi puta bi djeca bili aktivni nosioci programa zaštite . Istinski bi bili u situaciji da svojim zapažanjem utiču na sve učesnike u saobraćaju. Registrovanjem nepravilnosti javno bi ukazli na kritična mjesta i propuste upravo onih pojava koje njima najviše smetaju.
  • Obzirom na brojnost školske djece učesnici u saobraćaju bi zaista bili pod stalnim nadzorom u dužem vremenskoom periodu ( od početka školske godine do kraja prvog polugodišta )
  • Školska djeca bi putem mobilnih telefona i foto aparata snimali video klipove i fotografisali :
  1. Nepravilno parkirane automobile.
  2. Automobile koji ispuštaju dim iz auspuha.
  3. Motocikliste – rizična vožnja na zadnjem tocku.
  4. Bicikliste – vožnja lica na guvernali.
  5. Pješake – prelazak mimo pješackog prelaza.
  6. Kritična mjesta na njihovom putu od kuce do škole.
  7. Mjesta sa najvise saobraćajnih nezgoda.
  8. Opasnu vožnju rolera.

 

Fotografije i video klipovi se šalju na Email adresu pedagoski.zavod@rpz-rs.org a redakcija bi na osnovu izbora stručne komisije jednom mjesečno ( tokom prvog polugodišta) sve objavila u TV emisijama o saobraćajnoj bezbjednosti.

Snimci koji budu proglašeni najuspješnijim ( sa stanovišta saobraćajne poruke) od strane stručnog žirija bili bi nagrađeni posebnim nagradama :
( računari, aypedy, mobilni telefoni…..…)

Ovim pristupom animirali bi veci broj škola, učenika (članova -školskih saobraćajnih sekcija) , da učestvuju u ovom jedinstvenom pristupu , kako bi se na svoj način izborili za bazbjedno učesce u saobraćaju. S druge strane svi učesnici u saobraćaju bi bili izloženi većoj kontroli, te samim tim i većoj odgovornosti prema najmlađim učesnicima.

Osnovni cilj je uključiti djecu u preventivne aktivnosti u oblasti saobraćajne bezbjednosti kao nosioce preventivnog zadatka ,te isključiti dosadašnje navike u kojima se djeca uglavnom pojavljuju kao promatrači.

Ovim pristupom djeca bi na najneposredniji način stvarala ambijent za veću sigurnost najmlađih učesnika.u saobraćaju –SUŠTINA JE:

  1. Da djeca STVORE ATMOSFERU saobraćajne bezbjednisti.
  2. Ovo je jedina izvorna DOMAĆA PREVENTIVNA AKTIVNOST.
  3. Uz pomoć dječijih zapažanja dobili bi istinsku sliku o problemima za djecu u saobracaju .na cijeloj teritoriji RS.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!