EU: Očekujemo brzo formiranje vlasti

575

Evropska unija ocijenila je da su građani BiH na miran i zakonski način izrazili svoje demokratsko pravo glasajući za političke predstavnike, te su istakli da očekuju brzo formiranje vlasti i konstruktivnu saradnju.

Kako je navedeno u saopštenju, političke predstavnike čeka rad na mnogobrojnim izazovima i napretku države na putu evrointegracija.

– Novi mandat je prilika za političke lidere da ponovo pokažu i svojim građanima i EU opredjeljenost i odlučnost za sprovođenje reformi neophodnih za napredak na putu ka EU – izjavili su šefica diplomatije EU i komesar za saradnju sa susjedima i proširenje Federika Mogerini i Johanes Han.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da su izbori u BiH, prema preliminarnim nalazima posmatračke misije OEBS-a, bili iskreno kompetitivni, ali i da su pokazali nastavak podjela po etničkim linijama.

– Očekujemo od svih političkih lidera da se angažuju u formiranju vlasti na svim nivoima i da konstruktivno sarađuju u interesu građana svoje zemlje – navodi se u saopštenju.

Mogerinijeva i Han pozvali su na brzo formiranje parlamentarnog Doma naroda u Federaciji BiH u skladu sa odlukama Ustavnog suda u BiH.

– Sprovođenje i efikasna primjena opštih izbora biće uzeti u obzir kada Evropska komisija bude pripremala mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU – navodi se u saopštenju Mogerinijeve i Hana.

Visoki zvaničnici Evropske komisije podsjećaju da je BiH podnošenjem zahtjeva u februaru 2016. godine donijela stratešku odluku da nepovratno krene putem EU integracija i da se pridržava vrijednosti EU.

Dodaje se da će EU nastaviti da daje punu podršku institucijama i građanima BiH na tom putu.

(Tanjug)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!