Banjaluka turizmom promoviše jevrejsko kulturno nasljeđe

471

Projekat „Rediskaver“ (Rediscover), u kojem je Grad Banjaluka partner u okviru međunarodnog konzorcijuma, podržan je za finansiranje kroz sredstva Evropske unije, u okviru Transnacionalnog programa Dunav.

Cilj projekta je kreiranje turističkih ruta koje promovišu jevrejsko kulturno nasljeđe. Iznos donacije je 170.000 evra, dok će Grad Banjaluka učestvovati u realizaciji sa 30.000 evra.

Projekat je izrađen u saradnji Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje i Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

“Projekti u okviru Transnacionalnog programa Dunav se finansiraju iz sredstava Evropskog fonda za regionalni razvoj (EFRD) i iz pretpistupnih fondova (IPA 2). Grad Banjaluka je partner u konzorcijimu, čiji je nosilac mađarski grad Segedin, na projektu iz oblasti jačanja održive upotrebe prirodnog i kulturnog nasljeđa i resursa, čija konkretna tema je iskorištavanje zaboravljenog jevrejskog kulturnog nasljeđa u dunavskoj regiji. U projekat su, pored Grada Banjaluke, uključene organizacije iz rumunskih gradova Galatija i Temišvara, zatim Subotice, Murske Sobote, Osijeka i Kotora. Pridruženi projektni partner Banjaluci, koji pruža stručne konsultacije u vezi sa jevrejskim kulturnim nasljeđem je Jevrejska opština Banjaluka”, kažu u Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Dodaju da će ovi gradovi nastojati da pronađu neotkriveni potencijal iz ove oblasti i da ga razviju u savremena turistička rješenja, zajedno sa međunarodnim turističkim proizvodima i uslugama. To podrazumijeva kreiranje popisa jevrejskog kulturnog nasljeđa, što može uključivati muziku i književnost, religiju i festivale, tradiciju i životni stil, kuhinju i lokalne recepte, istoriju i doprinos razvoju lokalne zajednice, jevrejske umjetnike, naučnike, akademike i biznismene koji su rođeni u datoj lokalnoj zajednici, zatim tematske rute sa strukturisanim elementima jevrejskog kulturnog nasljeđa i razviti ih u proizvod koji se može plasirati na tržište.

Projekat će trajati 23 mjeseca. Pripremne aktivnosti za početak realizacije projekta počeće u maju ove godine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!