Zašto se gojimo kad prestanemo da pušimo?

473

Za prestanak pušenja važno je imati motivaciju.

Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobija suprotan efekat. Pušači, u projseku, imaju manje kilograma od nepušača, a uticaj nikotina na metabolizam je kompleksan. Pretpostavka je da nikotin pojačava uticaj leptina i grelina, što rezultuje smanjenim apetitom.

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je skladištena u masnom tkivu, a razina cirkulirajućeg leptina prati unos kalorija i direktno je proporcionalna količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji stimuliše apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u cijelom tijelu i na taj način utiče na mnoge tjelesne funkcije.

Djelovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava djelovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utiče na simpatički nervni sistem, što za rezultat daje povećan nivo adrenalina i ubrzavanje metabolizma.

Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se receptori za ukus na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala da puši, bolje osjeća ukus hrane.

(N1)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!