Kajsije, čuvari zdravlja i prijatelji vitkosti

997

Kajsije, osim što osnažuju organizam, čuvaju oči i doprinose zdravlju kostiju, stoga se maksimalno potrudite da iskoristite sezonu sazrijevanja ovog dragocjenog voća.

Smatra se da vode porijeklo iz Kine, a poznato je da su Evropljani koristili svježe kajsije u ishrani prije više od 2.000 godina, kada su i dospjele do mediteranskih zemalja.

Ljekovita svojstva

Svježa kajsija obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima. Ukoliko se pitate da li kajsije goje, odgovor je NE, te se one naročito preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu i liječenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola i podstiču razvoj zuba i kostiju.

Zdravstvene prednosti ovog voća uključuju sposobnost da reguliše probavu, zatvor, uhobolju, grip, kožna oboljenja, anemiju, pa čak i kancer. Svježa kajsija obiluje karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenje očnog mišića u starosti.

Kajsije sadrže i visok procenat vlakana koji veoma blagotvorno djeluju na sistem organa za varenje i sprečavaju opstipaciju. Jačaju imunološki sistem, smanjuju nivo lošeg holesterola, preveniraju slabljenje vida, regulišu tjelesnu težinu, jačaju kosti i održavaju balans elektrolita u organizmu.

Jačaju kosti

Za održavanje zdravlja kostiju potrebni su brojni minerali, poput kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožda, a upravo ih kajsija sadrži u znatnoj količini. Stoga bi žene koje su ušle u menopauzu trebalo što češće da konzumiraju ovo voće, budući da sadrži obilje kalcijuma, kako bi spriječile osteoporozu.

Pored toga, i fosfor jača kosti, a u kombinaciji s manganom olakšava apsoprciju kalcijuma. Kajsije se preporučuju i osobama koje pate od anemije, budući da sadrže znatan procenat gvožđa i bakra, a bakar pomaže u procesu formiranja hemoglobina, koji prenosi i vezuje kiseonik u krvi.

Podstiču plodnost

U kineskoj tradicionalnoj medicini, ovaj plod se smatrao blagotvornim voćem koje podstiče plodnost, što je potvrdila studija objavljena 2010. godine u specijalizovanom magazinu “Environmental Health Perspectives”.

U njemu je objavljeno da namirnice koje sadrže dragocjene antioksidanse, a među kojima su i kajsije, pospješuju pokretljivost spermatozoida. (CDM)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!