Mektić: Primjedbe iz Srpske doslovno uvažene

486

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je Srni da su u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koje je danas utvrdio Savjet ministara BiH, doslovno uvažene primjedbe Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH i Ministarstva pravde Republike Srpske.

“Insistirali smo da se doslovno uvaže primjedbe VSTS-a i Ministarstva pravde Republike Srpske”, rekao je Mektić.

On kaže da je pristao da glasa nakon što su u tekst unesene primjedbe.

“Bile su primjedbe VSTS-a i Ministarstva pravde Republike Srpske i, koliko je meni poznato, to je uvaženo”, rekao je Mektić.

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da je Savjet ministara BiH utvrdio izmjene Krivičnog zakona BiH mimo stavova koje je dalo Ministarstvo pravde Srpske.

Savjet ministara BiH utvrdio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH kojim se definiše pojam javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Za javno podsticanje na nasilje i mržnju “usmjerenu protiv grupe ili nekog člana takve grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, pol, polno opredjeljenje, rodni identitet, invaliditet ili bilo koje druge osobine” predviđena je kazna zatvora od najmanje godinu dana.

Kazna je predviđena i za javno odobravanje, poricanje ili grubo umanjivanje pravosnažnom odlukom međunarodnog ili domaćeg suda utvrđenog zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina iz člana šest, sedam i osam Statuta stalnog Međunarodnog krivičnog suda ili zločina iz člana šest Povelje Međunarodnog vojnog suda, pridružene Londonskom sporazumu od 8. avgusta 1945. godine i drugog međunarodnog suda koji prihvata BiH, prenose agencije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!