Investitore iz BiH tjera troma administracija

909

Za pokretanje biznisa u BiH potencijalnim stranim, ali i domaćim investitorima, najveća barijera za ulaganje je prevelik broj raznih dozvola, saglasnosti, uvjerenja…

Kad se tome doda složena politička klima, kao i mnoge ekonomske, administrativne i pravne barijere, ne čudi što investitori u širokom luku zaobilaze ove prostore.

Na to nedvosmisleno ukazuje i zvanična statistika, prema kojoj su strane investicije iz godine u godinu u padu, što potvrđuje da se na unapređenju poslovne klime u BiH malo šta pomjera sa mrtve tačke.

Podaci Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) pokazuju da je u BiH lane uloženo 461 milion KM, što je za 16 miliona manje nego godinu prije, te čak 319 miliona KM manje u odnosu na 2014.

S druge strane, na osnovu sudskih rješenja dostavljenih Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, od početka 2010. do kraja 2014. godine iz BiH je povučeno 21,4 miliona KM stranog kapitala.

U FIPA ističu da su primjedbe stranih i domaćih investitora identične, te da se odnose na dugotrajne procedura za izdavanje PDV broja, građevinske dozvole, radne i dozvole za privremeni boravak za strane radnike.

– U zemljama regiona dozvole se mogu dobiti za tri dana, a kod nas se čeka mjesecima. Problem je i sporost sudova kod naplate potraživanja, preveliki fiskalni i parafiskalni nameti, nametnuta obaveza revizije finansijskih izvještaja za velika i srednja poduzeća. Jedan takav izvještaj plaća se od 3.000 do 10.000 KM, a u praksi nikome i ničemu ne služe – kaže portpatol FIPA Jasmina Dževlan.

Prema njenim riječima, osnovni preduslov za privlačenje stranih ulaganja u jednu zemlje jeste politička stabilnost.

– Svjedoci smo da je već dugi niz godina u BiH prisutna politička nestabilnost. Sve dok budemo politički turbulentno područje nećemo imati novih investicija. BiH potrebno više investicija i više radnih mjesta, da bi se smanjio nivo siromaštva i poboljšao životni standard. Međutim, trenutna politička nestabilnost plaši ozbiljne strane investitore, od kojih veliki broj odlazi u susjedne zemlje.Takođe, zbog preterane birokratije i raširene korupcije ekonomski interes za BiH zaostaje iza svih drugih zemalja u Europi – kaže Dževlan.

U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ističu da na distanciranje stranih investitora od ulaganja u BiH utiču mnogi faktori, prije svega pribavljanje obimne papirologije.

– Tu je i nizak stepen razvoja infrastrukture, složenost strukture vlasti, složena pravila poslovanja, neusklađeno zakonodavstvo na različitim nivoima vlasti. U BiH nema ni komunikacije između različitih nivoa vlasti, a i administrativni troškovi su visoki. Sve to negativno utiče na oni koji žele da posluju u BiH. Posljedica je da se BiH, kad je riječ o poslovnom ambijentu, na rang listama koje pravi Svjetska banka i neki ekonomski forumi nalazi na samom začelju A pitanje ulaganja i privlačenja investicija u nadležnosti je svih nivoa vlasti – kažu u ovom ministarstvu.

Za biznis 12 procedura

Prema posljednjem „Doing Business 2017“ izvještaju, BiH se po lakoći poslovanja našla na 81. mjestu od 190 rangiranih država svijeta, što je u odnosu na godinu prije za dva mjesta lošiji rezultat.

U BiH je za pokretanje biznisa potrebno 65 dana i 12 procedura, zbog se ova država našla na 174. poziciji.

Po brzini dobijanja građevinskih dozvola zauzela je 170. mjesto. Na ove dozvole u BiH se mora čekati 179 dana i obaviti 15 procedura, što je više od regionalnog prosjeka.

(EuroBlic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!