Muzej RS: Izloženi eksponati 52 vrste gljiva

698
U sklopu Stalne izložbene postavke Prirodnjačkog odsjeka Muzeja Republike Srpske, u centralnoj izložbenoj vitrini Referata za botaniku, pored biljnog materijala izloženi su eksponati 52 vrste gljiva.
Radi se o modelima (odlijevcima) odabranim iz mikološke zbirke „Gljive” .
Ovo je idealna prilika za sve ljubitelje gljiva da se bolje upoznaju sa svijetom gljiva, da saznaju koje vrste uspijevaju u našim krajevima, koje su to jestive, uslovno jestive, nejestive, ali i koje su to otrovne vrste.
Gljive (Fungi) kao posebno carstvo živih organizama-eukariota, imaju veliki značaj u prirodi. Predstavljaju bitnu karika u funkcionisanju prirodnih sistema jer imaju ulogu razlagača materija biljnog porijekla.
Zahvaljujući izvanrednim prirodnim uslovima, u  našim krajevima raste veliki broj različitih vrsta gljiva.  Najčešće uspijevaju u šumama, na livadama i pašnjacima. Mnoge od njih su ukusne i kvalitetne, pa se često koriste u ishrani. Mogu biti i otrovne, a pojedine vrste sadrže i ljekovita svojstva.
“U svijet gljiva ulazi se oprezno uz konsultaciju stručnjaka, poznavalaca gljiva iz gljivarskih udruženja, kao i odgovarajuću literaturu. Kod prikupljanja gljiva od ključne je važnosti prepoznati svaku vrstu.
U protivnom, greške mogu biti kobne po zdravlje korisnika, ponekad i smrtonosne” – upozorava Nataša Kovačević, kustos za prirodoslovlje-botaniku.
“Posebno je neophodno voditi računa o ispravnom načinu prikupljanja gljiva jer njihovo često branje može dovesti do nestanka pojedinih vrsta sa staništa.”
(unoportal.net)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!