Kako prepoznati da gume nisu izbalansirane?

301

Dio postupka montiranja guma na felne je i njihovo balansiranje. Ukoliko se to ne uradi, može doći do problema sa balansom guma tokom vožnje.

Svakodnevno trošenje guma dovodi do toga, ali i činjenica da gume i felne nemaju idealnu distribuciju mase, koja mora biti raspoređena ravnomjerno po cijelom obimu gume.

Uređaji za balansiranje guma mjere njihove vibracije prilikom rotacije. Ako masa nije ravnomjerno raspoređena – problem se rješava dodavanjem tegova, a ponekad i ponovnim montiranjem gume na felnu.

Kako ćete prepoznati u vožnji da gume nisu balansirane?

Neki od simptoma neizbalansiranih guma su vibracija upravljača, sjedišta ili poda vozila (kako raste brzina, vibracije su izraženije), zatim nejednako i ubrzano trošenje gazećeg sloja guma i veća potrošnja goriva.

Ako jedna od prednjih guma nije izbalansirana, češće ćete osjećati vibracije na upravljaču. Ukoliko jedna od zadnjih guma nije balansirana, vibracije će se više osetiti na sjedištima ili podu.

Ako rjeđe vozite, pa nemate običaj da mijenjate gume u jesenjoj / prolećnoj sezoni, trebalo bi da ih balansirate barem svake druge godine, savjetuje Revija HAK.

Vibracije, međutim, mogu da nastanu i usljed oštećenja na felnama, problema sa vješanjem, kao i usljed dotrajalosti komponenti sistema oslanjanja.

U svakom slučaju, vibracije vozila najčešće zahtijevaju odlazak u servis.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!