Počela podjela besplatnih udžbenika banjalučkim osnovnim školama

73

Kako je i planirano, danas je počela podjela besplatnih udžbenika banjalučkim osnovnim školama, a o načinu daljeg preuzimanja razredne starješine će učenike i njihove roditelje obavijestiti putem Viber grupe.

Udžbenici su juče isporučeni osnovnim školama “Branko Radičević”, “Jovan Cvijić” i “Đura Jakšić”, a narednih dana će, prema prethodno objavljenom planu isporuke, udžbenici biti podijeljeni i drugim školama.
Danijela Kajkut iz Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport kazala je da je grad prvi put u istoriji obezbijedio besplatne udžbenike za osnovce s područja Banjaluke.
Dodaje da će se nadalje udžbenici distribuirati po školama sve do 19. avgusta.
“Učenicima će škole organizovati distribuciju, a prema ranijem iskustvu, najvjerovatnije će naše osnovce udžbenici dočekati prvi dan škole”, kazala je Kajkutova.
Kako bi se dogovorili na koji način će učenicima biti podijeljeni udžbenici održan je i sastanak Aktiva direktora osnovnih škola.
U OŠ “Branko Radičević”, s obzirom na to da je i najveća od svih banjalučkih osnovnih škola, udžbenike će dijeliti 10 dana prije početka nove školske godine, potvrdio je za “Nezavisne” Siniša Rendić, v.d. direktora OŠ “Branko Radičević”.
“Kod nas će se podjela vršiti prije početka nastave zato što imamo izuzetno veliki broj učenika. S obzirom na to da imamo 75 odjeljenja, trebaće nam više dana kako se ne bi stvarale gužve”, kazao je Rendić.
On je naveo da će o planu raspodjele obavijestiti roditelje kako bi došli da preuzmu udžbenike.
“Obavijestićemo ih preko Viber grupe, jer razredne starješine imaju kontakte roditelja”, rekao je Rendić.
Dragana Kecman, pedagog u OŠ “Jovan Cvijić”, potvrdila je da su im juče isporučeni udžbenici od petog do devetog razreda.
“Narednih desetak dana će, prema već utvrđenom rasporedu, razredne starješine putem Vibera obavijestiti učenike kada mogu doći da preuzmu udžbenike”, kazala je Kecmanova.
Dodaje da je na sastanku dogovoreno da se sve knjige čuvaju do naredne školske godine kako bi ih mogli koristiti učenici i sljedeće godine.
Prema njenim riječima, naknadno će ih obavijestiti o isporuci knjiga od prvog do četvrtog razreda.
Ranije su se gradonačelnik Draško Stanivuković i banjalučki direktori osnovnih škola dogovorili da će podjela besplatnih udžbenika školama biti organizovana od 3. do 12. avgusta.
Za besplatne udžbenike za osnovce na području grada iz budžeta je izdvojeno oko 1,5 miliona KM i ovo će biti značajno olakšanje za kućni budžet imajući u vidu da se cijene paketa udžbenika kreću od 100 pa do 170 KM.
Na tenderu za nabavku udžbenika kao najpovoljnija izabrana je ponuda Javnog preduzeća Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!