“Jugoslavija, moja dežela” premijerno u Kopru

109

U saradnji Gledališča Kopar i Pozorišta Prijedor po tekstu Gorana Vojnovića nastala je predstava “Jugoslavija, moja dežela”, u režiji Marka Misirače, čije je premijerno izvođenje u Kopru 30. jula na Primorskom ljetnom festivalu.

Predstava “Jugoslavija, moja dežela” je svojevrsno zaokruženje trilogije koju su reditelj Marko Misirača i dramaturg Ivan Velisavljević započeli uspješnim, nagrađivanim predstavama “Sinovi umiru prvi” i “Sabirni centar”, u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

“Odnosi očeva i sinova, kao i odnos sadašnjosti prema prošlosti, univerzalne su teme i svjetska književnost ih je obradila na mnogo načina. Naravno da mi je milje u kome se ova priča dešava posebno atraktivan, blizak, bolan i emotivan i da u ovoj priči prepoznajemo neke specifičnosti balkanskog mentaliteta. Kako ni mi sami i dalje očigledno ne umijemo do kraja sebi da objasnimo šta se tačno desilo i kako se mogla tako krvavo raspasti jedna zemlja koja sa ove distance djeluje kao bajka, mislim da je dobro i važno da se vraćamo pričama koje nam otvaraju nova pitanja, daju nova gledišta na ratne sukobe na Balkanu”, istakao je Misirača

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!