Rekordnih 26 polaznica na kursu šivenja i krojenja

23

Na kursevima šivenja i krojenja u organizaciji Humanitarnog udruženja žena “Duga”, a koji su u toku, učestvuje 26 polaznica, koje su odlučile da tokom pandemije virusa korona vrijeme iskoriste da nauče nešto novo, kaže za “Nezavisne” Vera Stefanović, koordinatorka u ovom udruženju.

Dodaje da nezaposlene osobe od 15 do 30 godina kroz ovaj projekat imaju besplatnu obuku te da su mladi najzainteresovaniji za ove kurseve, kao i za radionice tkanja, veza i pletenja.

“Ove godine je veliko interesovanje za kurseve krojenja i šivenja, a ove godine imamo najviše prijavljenih, i to 26 polaznica, koje su podijeljene u tri grupe”, ističe Stefanovićeva.

Kako kaže, na početnom kursu krojenja i šivenja su dvije grupe, dok je na naprednom kursu jedna grupa polaznica.

“Korona je putovanja i kulturne manifestacije svela na minimum, tako da su mnoge građanke odlučile da slobodno vrijeme iskoriste kako bi naučile nešto novo”, naglašava ona.

Prema njenim riječima, planovi i programi kurseva krojenja i šivenja primjenjuju se dugi niz godina, a nastali su kao rezultat rada inženjera tehnologa tekstila i konfekcije, sa dugogodišnjim iskustvom u tekstilnoj školi i tekstilnoj industriji.

“Na početnom kursu uče se osnove, odnosno upotreba mašine za šivenje, razne vrste štepova, ali i drugi detalji koji se kasnije povezuju u cjelinu tako da polaznice po završetku početnog kursa znaju da sašiju suknju i hlače”, pojašnjava Stefanovićeva.

Na naprednom kursu, kako navodi, primjenjuju sve ono što su naučile na početnom kursu na izradi haljina, bluza, košulja.

“Osim Mire Živković, tehnologa za tekstil i konfekciju, na početnom kursu sa polaznicama radi stručni nastavnik kako bi se što bolje upoznale sa radom mašine za šivenje”, priča Stefanovićeva.

Kursevi krojenja i šivenja organizovani su u saradnji sa “Caritasom” BiH i “Caritasom” Biskupije banjalučke kroz projekat YOUR JOB.

Plan je bio da se ovi kursevi završe krajem maja, ali pošto prošle sedmice nije bilo obuke, kursevi bi trebalo da budu završeni početkom juna.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!