Navike za koje ste mislili da su loše, a zapravo su odlične za vas

695

Često dijelimo navike u dvije jasno odvojene grupe: dobre i loše. Zvuči kao da ima smisla, ali linija nije uvijek tako jasna.

Sajt Inc.com predlaže da ponovo razmislite o ovim navikama:

1.Odugovlačenje

Naše vrijeme sa sobom nosi stalnu trku, žurbu i jurnjavu, multitasking, kratku i krhku pažnju. U takvom okruženju ne shvatamo koliko smo umorni i stresirani. Nekad, najbolja stvar koju možete sebi da priuštite jeste da odložite stvari i da imate na umu da ništa ne može uvijek da bude hitno.

2. Dosađivanje

Mnogi ne odobravaju dosađivanje jer vjeruju da označava manjak unutrašnjeg potencijala. Ali, dokon um nije uvijek „đavolje igralište“ već može da bude podloga za kreativno razmišljanje. Može da vam da prostor koji vam je potreban da pretvorite stare probleme u inovativna rješenja ili pronađete nove horizonte i perspektive.

3. Odbijanje

Učili su nas da je odbijanje sebičan čin. Ali druga krajnost – pristajanje na sve – može da dovede do prebukiranosti, manjka energije i na kraju, do ličnog nezadovoljstva. Odbijanje nevažnih stvari jeste vrlina koju ne treba da zanemarimo.

4. Kada radite manje

Poslovi su takvi da se od nas traži da radimo sve više i više. Jednom kada pomjerite svoje granice, na primjer, da radite sat vremena duže, rijetko se vraćate na staro. Vrijeme je da nešto sklonite sa „svog tanjira“. Naučite kako i kada da delegirate.

5. Isključivanje

Stalno provjeravate mejl, listu zadataka, profile na društvenim mrežama, nove vijesti… To su ometači pažnje koji oduzimaju dragocjeno vrijeme. Odredite periode kada ćete se potpuno isključiti sa interneta i telefona – to može da bude vikend, ili poslije 17h. Radite nešto što uopšte nema veze sa vašim poslom – kao što je vožnja bicikla, uređivanje bašte ili dvorišta, pravljenje roštilja sa prijateljima…

6. Gubljenje strpljenja

Još jedna od stvari koje su nas učili – da nikada ne bi trebalo da izgubimo strpljenje i nerve, da treba da kontrolišemo emocije u svakoj situaciji. Ali, postoje situacije u kojima je sasvim u redu, pa i poželjno, da damo sebi oduška. Nekad je zdravije da burno reagujemo, nego da držimo sve u sebi dok ne eksplodiramo i napravimo pravu štetu.

7. Sanjarenje

Sanjarenje nije lijenost. Nekada najbolje što možete da uradite za sebe jeste da pustite um da luta. Sanjarenje poboljšava vještine rješavanja problema. Kada um luta, on može da dođe do kreativnijih rješenja nego kada ste samo fokusirani na jedan aspekt.

8. Neurednost

Neka istraživanja pronašla su da neuredno okruženje može da bude dobro za produktivnost, posebno kada posao zahtijeva kreativan način razmišjanja. Uredna soba može da bude ugodna i umirujuća, ali neurednost može da dovede do rješenja „van okvira“.

9. Vrpoljenje

Možda su vam rekli da je to što ne možete da sjedite mirno jedna loša navika. Ali istraživači su došli do otkrića da vrpoljenje na stolici, šutiranje nogama, tapkanja stopalima pa čak i lupkanje prstima može da poboljša metabolizam.

10. Dugo spavanje

Pratite svoje tijelo – ako mu je potrebno sna – naspavajte se. Vikendom nadoknadite san, spavajte duže i odrijemajte poslije ručka.

Tako ćete osvježiti i okrijepiti tijelo, i razbistriti um, piše Bizilife.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!