Pečat Sanje Ilića ostao je u popularnoj kulturi, mjuziklima, filmovima, serijama

60

Sanju Ilića je kroz muziku vodila izuzetna stvaralačka energija i osjećaj za dobru pjesmu. Sa podjednakim uspjehom je komponovao sve žanrove. Osamdesetih je napisao čuvenu „Princezu“, a u finalu „Pesme Evrovizije“ kao kompozitor našao se dva puta. Ostavio je pečat u pozorišnim predstavama i mjuziklima, filmovima i TV serijama.

Kompozitor i muzičar, Aleksandar Sanja Ilić, preminuo je od posledica kovida.

 

Sa podjednakim uspehom je komponovao sve žanrove – od instrumentala Delta projekta do himne fudbalskog kluba „Crvena zvezda“. Osamdesetih je napisao čuvenu Princezu, za evrovizijsko takmičenje potpisao Halo halo, stvarao za pozorišne predstave i mjuzikle, za filmove i TV serije.

„Jedan od onih u tom zastrašujućem nizu od kojih se svi ježimo ovih dana je i Aleksandar Sanja Ilić. Njegova smrt me je duboko potresla zato što je Sanja značajan i veliki stvaralac, kompozitor, i zbog činjenice što sam najmanje deceniju i po proveo s njim u kontinuiranoj saradnji i istovremeno u druženju gdje smo zajednički stvarali ja sliku, režiju, scenario i sve ono što kao reditelj i autor trebalo da uradim, a Aleksandar Sanja Ilić je dušu projekta Selo gori a baba se češlja svojom izvanrednom kompozicijom, zapravo muzikom koju je za tu seriju napravio“, istakao je reditelj Radoš Bajić.

Sa bendom „Balkanika“, koji je rezultat potrebe za zrelijim izrazom i stalnim izazovima, podjednko je uspješno osvajao svjetske scene, a sa pjesmom Nova deca još jednom je bio u finalu „Pesme Evrovizije“ 2018. godine.

„Vjerovatno niko ne može da prebroji šta je sve napravio i šta je sve pretvorio u zlato. Ogroman rad je iza njega i ogromna emocija. Nema riječi, nema slike, nema tonskog zapisa, nema ničega što može da opiše tu veličinu koju je on ostavio iza sebe svima nama da vekovima slušamo“, rekao je Mladen Lukić, pevač „Balkanike“.

Nagradama na muzičkim festivalima dodao je i priznanje za originalnu muziku u filmu Led, Zlatnu ljubičicu prestižnog festivala u Parmi.

Po zanimanju arhitekta, Sanja Ilić je oblikovao muziku skoro 60 godina. Najveći uspeh je njegova bogata karijera konstantna u kvalitetu, po tome je jedinstvena ličnost naše popularne kulture.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!