8. MART – MEĐUNARODNI DAN ŽENA

70

Dan žena, Women’s day, El dia de la Mujer… Mnogo jezika, a jedno značenje. Svuda u svijetu, svake godine 8. marta se obilježava jedan poseban dan – Dan žena. Dan kada su žene ustale i suprotstavile se sistemu, dan kada su se žene borile za ravnopravnost žena i muškaraca. Dan kada su žene počele da se bore kako bi naše i buduće generacije žena bolje živjele.

 

Mali čas istorije

Prvi Dan žena je obilježen 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, ali sama ideja o ovom danu je došla mnogo ranije. Prvi protesti žena dogodili su se davne 1857. godine u Njujorku. Žene zaposlene u tekstilnoj industriji su izašle na ulice i javno demonstrirale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstracije je ubrzo ugušila policija, ali te hrabre žene su osnovale sindikat samo dva meseca kasnije.

Jedan od najpoznatijih i najupečatljivijih protesta je bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtjevajući bolje plate, kraće radno vrijeme i pravo glasa.

Interesantno je da se prvi Dan žena, 1909. godine, nije održao 8. marta, već 28. februara. Ali sljedeće godine je održana prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu, gde je odlučeno da se organizuje Međunarodni dan žena, koji se i dan danas obilježava 8. marta.

Kako to izgleda danas

Kroz istoriju je ovaj dan gubio, ali i dobijao na snazi. Danas, kada se žene i dalje suočavaju sa mnogobrojnim problemima u društvu, diskriminacijom na poslu i manjkom ravnopravnosti, ovaj dan je i više nego bitan.

Ipak živimo u dobu gde je položaj žene bolji nego ikada i gde nije sve tako crno. U mnogim zemljama se više ne obilježava samo 8. mart, već cijeli mart mjesec. Cijeli mjesec je posvećen ženama i slave se žene koje su promjenile istoriju, žene koje su doprinijele da danas živimo bolje. Ali i sve ostale žene na ovom svijetu, majke, bake, tetke, komšinice, male, velike, tihe, glasne – različite a jednake.

U današnje vrijeme mnoge svetske kompanije zapošljavaju sve više žena, menjaju se zakoni u korist žena, žene imaju pravo na glas, pravo da budu šta god žele i da rade šta god žele, imaju pravo da budu žene.

Takođe, mnoge kompanije su prepoznale koliko je bitno da podrže žene koje su zaposlene kod njih, kao i druge žene u svojim zemljama naročito onim koje možda ne mogu same ili nemaju mogućnosti da dobiju ono što im je potrebno.

U toku mjeseca marta fokus je na psihičkom i fizičkom zdravlju žena, pa se tako mnoge kompanije odlučuju da obezbjede ženama besplatne zdravstvene preglede, konsultacije i intervencije.

Postoji mnogo stvari koje treba da se promjene kako bi se unaprijedila ženska prava i kako bi žene dobile ono što zaslužuju – pravo na socijalnu, ekonomsku i političku ravnopravnost. Pravo da se rasterete „ženskih poslova“ koji se po inerciji cijelog društva tako smatraju.

Ne dozvolite da 8. mart izgubi smisao i da bude samo jedan dan u godini kada ćete ženama u svojoj okolini kupiti cvijet i čestitati njihov dan. Poštujte ih, cjenite njihov rad i pokažite zahvalnost za sve što rade i za sve što jesu u vašem životu i ostalih dana u godini.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!