Kako sigurno voziti po magli

479

Uslovi ograničene vidljivosti izazvani gustom maglom predstavljaju jednu od najopasnijih situacija u saobraćaju.

Jesenja ili zimska magla, magla u proljećnim jutrima, pa čak i ona uz more… Umjerena magla, jaka magla, gusta ili rijetka, dnevna ili noćna, svejedno – vožnja postaje naporna, neudobna i nadasve opasna.

Magla u meteorologiji predstavlja pojavu u prizemnom sloju troposfere, u stvari to je oblak koji čine vodene kapljice ili ledeni kristali koji su toliko sitni i lagani da mogu lebdjeti u vazduhu.

Ona se najčešće spušta rano ujutru i predveče.

MAGLA – VIDLJIVOST U METRIMA

  • Vrlo gusta do 50
  • Gusta 50 do 200
  • Umjereno gusta 200 do 500
  • Rijetka 500 do 1.000

Vozači prave grešku u situaciji kad gusta magla dramatično smanjuje vidljivost: nastave voziti brzo i drže prekratko odstojanje vjerujući da će im pomoći tehnika.

Zadnja svjetla za maglu pri gustoj magli mogla bi biti sigurnosni plus.

Nažalost, često su dodatni razlog za ljutnju jer ih brojni vozači uključuju i najmanjim povodom. To je bezobzirno prema ostalim učesnicima u saobraćaju. Ko po kiši mora voziti iza automobila s upaljenom zadnjom maglenkom poslije nekoliko kilometara sve vidi u crvenoj boji.

Jer zadnje maglenke sijaju 40 puta svjetlije od normalnog zadnjeg svjetla. Oči se zbog zasljepljivanja brzo umore. Upravo pri tami, mokroj cesti, a često i zbog nedovoljnog osvjetljenja iz vlastitog automobila vožnja predstavlja značajan sigurnosni rizik.

U mnogim zemljama upotreba zadnjih svjetala za maglu jasno je regulisana: smiju se upotrebljavati samo izvan naseljenih mjesta i ako vidljivost iznosi manje od 50 metara. To znači da onaj ko upali maglenke nikako ne smije voziti brže od 50 km/h.

Stručna istraživanja su pokazala kako mnogi vozači zapravo i nemaju osjećaj koliko brzo jure kroz maglu. Čini im se kako je njihova brzina usklađena s uslovima na cesti, a kada se uvjere u suprotno – kasno je za adekvatnu reakciju.

Vidljivost ćete najlakše utvrditi pomoću tzv. krajputaša, odnosno reflektnih stubića kraj ceste. Razmak među njima skoro po pravilu je 50 metara. Ako od jednog stubića ne možete uočiti sljedeći, znači da je magla još gušća, pa morate još usporiti.

I tokom vožnje u koloni mora se obavezno paziti na odstojanje. Ko se iz vlastite komocije prilikom vožnje suviše približi vozilu ispred sebe, neće praktično više imati šanse izbjeći udar ako vozač ispred iznenada zakoči ili naiđe na kakvu prepreku na cesti.

Posebno su opasni takozvani zidovi od magle na koje se naiđe sasvim neočekivano. Zbog njih se uz potoke i rijeke, pored jezera, kroz široke ravnice, doline i šumska područja mora voziti oprezno, naročito u kasnu jesen. Tu se uvijek može računati na maglu. Ovakva vožnja je naporna i zahtijeva veliku koncentraciju. Zato ne slušajte glasnu muziku i ne razgovarajte previše sa saputnicima. Opšta pravila u ovakvim slučajevima su da se generalno treba orijentisati prema desnoj strani vozne trake, a nikako ka crti po sredini ili po drugim automobilima.

Ko osjeti da je umoran ili da ga zbog napornog gledanja svrbe i peku oči, obavezno treba napraviti pauzu na prvom odmorištu.

Pažnja: Po gustoj magli pažljivo vozite i na parkiralištu. Pješake ćete uvijek uočiti tek u posljednji čas. Za vrijeme pauze obrišite barem čistom salvetom retrovizore i farove jer film koji se napravi od magle i prljavog vazduha upola smanji snagu izvora svjetlosti.

I tokom same vožnje treba povremeno uključiti brisače i saprati prednje vozačevo staklo, naravno pazeći da se to čini dok postoji sigurnosno odstojanje. Tek dok brisači rade može se prepoznati koliki sloj prljavštine može biti očišćen, što može donijeti vrijedne metre vidnog polja. Naravno, stakla treba čistiti i iznutra jer se tako poboljšava vidljivost.

Ako niste sigurni koliki je razmak bezbjedan u odnosu na to koliko se brzo krećete, evo nekih osnovnih smjernica:

  • Brzina: 50 km/h, razmak – 50 metara
  • Brzina: 60 km/h, razmak – 75 metara
  • Brzina: 80 km/h, razmak – 100 merara

Sigurna vožnja za vrijeme magle:

*Uključite kratka svjetla i svjetla za maglu.

*Poštujte ograničenje brzine i nemojte preticati.

*Po gustoj magli vozite sporije.

*Predvidite dovoljno vremena za reakciju u slučaju naglog kočenja, držeći razmak od vozila ispred vas.

nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!