Od ponoći pravoslavna Nova godina

45

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, u ponoć će dočekati Novu godinu.

Ove crkve, 14. januara, odnosno 1. januara po julijanskom kalendaru, obilježavaju dva velika hrišćanska praznika – Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.

U ponoć će u pravoslavnim hramovima biti služeni molebani za uspješnu i blagoslovenu Novu godinu.

Tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj /Alter Silvester/, kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojedinih država na gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime

PODIJELI

2 KOMENTARI

  1. Neka nam je srecna i zdrava!Nadam se da cemo je provesti u krugu najblizih,bez mnogo okupljanja uz sve mere zastite,jer situacija i dalje tako nalaze.Do sada smo uz kapsule nemackog kordicepsa i opc+c kapsula vitamina c cuvali imunitet.Srecno i pre svega dobro zdravlje.

  2. Neka nam je srecna i zdrava!Uz kapsule opc+c vitamina c i reishi kapsula,cuvajmo svoj imunitet,dok se ne odlucimo za koju vakcinu i kad smo mi obicni gradjani na redu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!