ZVEZDOBROJCI: PUPIN, TESLA, MILANKOVIĆ

67

Za djecu skupljeno blago – odlomci o odrastanju iz biografija Milankovića, Tesle i Pupina koje je priređivač Aleksandra Ninković-Tašić začinila njihovim citatima, a slikar Milan Tucović slikama i crtežima.

Zvezdobroj je stara srpska riječ koja se mogla čuti u Vranju i njegovoj okolini. Znači nadareno dijete – ono koje gleda u zvijezde.

Mjesto s pogledom ka zvjezdama je ono mjesto sa kog su svi briljantni umovi srpske nauke krenuli da se penju ljestvicama znanja. Posmatrajući tokom vedrih noći zvjezdani svod, nisu razvijali samo svoj um, već i ličnost. Postajali su dobri ljudi.

U njoj žive priče o tri dječaka: Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću.

Ovo su komadići priča koje su sami zapisali kada su postali veliki. Kada su učinili ovaj svijet boljim mjestom, ostavljajući zapis o svojim superherojima i o svom djetinjstvu, kao o najvećoj snazi koja ih je vodila kroz život.

Predlažem da upašete omiljenu misao Mihajla Pupina: Gde je volja, tu je i umjeće, da zagrizete jednu od dve namirnice koje je Nikola Tesla svaki dan jeo, ili jabuku ili celer, i da pronađete pjesmu koju je Milutin Milanković najviše voleo: “Marko Kraljević i Musa Kesedžija”, i da vam budu blizu. Tako naoružani možete krenuti u otkrivanje i saznanje. Na uzbudljiv put koji su nam zvjezdama osvjetlili Mihajlo, Nikola i Milutin.

Aleksandra Ninković-Tašić

Mihajlo Pupin kaže da ni Nikola Tesla ni on ne bi postigli ništa u životu da kao dječaci nisu bili zagledani u vječno, zvjezdano nebo nad sobom. Ali, dodaje: „U gradovima su zvijezde male i daleko su, ne mogu se dohvatiti.“ I zato ističe da moramo zamoliti prirodu za pomoć.

Ovo je čarobna knjiga, od koje se postaje bolji i veći. Svaka riječ u njoj je istinita i svaka je napisana da pomogne mladom čovjeku da pronađe pravi put.

Zbog toga ću vam reći da je ona zlatni putokaz. Važi za svako doba, mami osmjeh i radost svakog srca, ali postaje čarobna samo u rukama djeteta.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!