“Resursna karta ruralnog područja grada” do kraja godine

319

“Resursna karta ruralnog područja grada”, koja će omogućiti bazu podataka banjalučkih poljoprivrednih proizvođača i omogućiti lakšu prodaju njihovih proizvoda, biće formirana do kraja godine, potvrdio je za “Nezavisne” Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Radnici Centra, koji rukovodi ovim projektom, obilaze cijelu teritoriju grada i popisuju sva gazdinstva kako bi ovaj posao što prije bio završen.

“Formirajući jednu takvu bazu podataka mi ćemo znati u svakom trenutku koliko ljudi se bavi intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, koliko proizvoda imamo, te kakvi su nam planovi u kalendarskoj godini kroz izvještaj rada Centra”, objašnjava Ilić.

Prema njegovim riječima, kroz tu kartu lakše će se znati koji će se proizvodi i u kojem obimu proizvoditi na teritoriji grada.

“Ovim ćemo znati i koliki su tržišni viškovi kako bismo mogli da pomognemo našim proizvođačima oko plasmana njihovih proizvoda”, ističe Ilić.

Istakao je da će Centar za razvoj poljoprivrede i sela do kraja godine imati potpuno uređenu bazu podataka svih poljoprivrednih proizvođača na području grada.

“Tu će biti poljoprivrednici koji se bave bilo kojom vrstom poljoprivredne proizvodnje, od životinjske, biljne do prerađivačke industrije poljoprivrednih proizvoda. Ovo će biti velika baza i oslonac da možemo planirati i donositi kvalitetne odluke u narednom periodu”, kazao je Ilić.

U Akcionom planu projekata Gradske uprave za 2020. godinu navodi se da je izradom studije pod nazivom “Resursna karta ruralnog područja grada” planirana obrada nekoliko mikropodručja.

“Planirani su obrada Razvojno-edukativnog centra Manjača, područja kanjona rijeke Vrbas i područja sjeverozapadnog dijela grada”, stoji u ovom akcionom planu.

Dodaje se da planirane aktivnosti podrazumijevaju formiranje timova za obilazak ovih područja, prikupljanje podataka neophodnih za izradu dokumenta, kao i rad u određenim oblastima kroz korištenje raspoloživih, generisanje novih i analizu prikupljenih podataka.

“Ovim su definisani potencijalni resursi ruralnog područja koji bi mogli biti stavljeni u funkciju razvoja. Planirana vrijednost projekta je 20.000 KM”, navodi se u ovom akcionom planu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!