Položeni vijenci na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa

350

Polaganjem vijenaca na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa u Banjoj Luci, danas je obilježen 21. novembar – Dan oslobođenja Banje Luke u Prvom svjetskom ratu.

U ime Grada Banje Luke, vijenac je položio predsjednik Skupštine grada Zoran Talić.

  • Dugujemo zahvalnost svima koji su svoje živote dali za oslobođenje Banje Luke u Prvom svjetskom ratu. Ulazak Srpske vojske u Banju Luku 1918. godine, jedan je od najvažnijih događaja u istoriji grada, jer je grad oslobođen nakon viševijekovne okupacije – rekao je Talić.

Konzul Republike Srbije u Banjoj Luci, Vesna Marinković, rekla je da Banja Luka svoj dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu obilježava u tužnim okolnostima zbog smrti patrijarha Irineja. Ona je istakla da je srpski narod dao ogromnu žrtvu za slobodu u Prvom svjetskom ratu kada je trećina stanovništva položila život zaslobodu.

Nebojša Kuštirnović iz Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, podsjetio je da je na današnji dan, prije 102 godine, u Banju Luku ušla oslobodilačka Srpska vojska. On je naglasio da se, sa prostora Bosne i Hercegovine u Srpskoj vojsci borilo oko 45.000 ljudi.

Na spomenik žrtvama Veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija, danas su vijence položili i ministar uprave i lokalne samoprave RS Senka Jujić, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Dan oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, od prošle godine i zvanično se obilježava kao gradski praznik.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!