“Da nismo potpisali sporazum, pala bi prijestonica Nagorno-Karabaha”

342

Jermenija je bila prinuđena da potpiše sporazum o prekidu rata u Nagorno-Karabahu da bi izbjegla vojni kolaps, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan. Kako je rekao, sporazum je omogućio očuvanje onoga što Karabah ne bi mogao da očuva – prijestonicu Stepanakert i još dva grada.

“Tim dokumentom pruženo je ono što, prema vojnim i drugim procjenama, ne bismo mogli da sačuvamo. U situaciji kada je prijestonica Karabaha Stepanakert ostala bez odbrane, pri nastavku ratnih dejstava, postojala je velika mogućnost gubitka Stepanakerta, Martunija i Askerana. Nakon toga, hiljade naših vojnika moglo bi biti opkoljeno, odnosno, došlo bi do kolapsa. Upravo uzimajući u obzir te procjene donesena je odluka da se potpiše sporazum”, rekao je Pašinjan u video-obraćanju na Facebooku.

Premijer je dodao da je Generalštab oružanih snaga Jermenije izvještavao o problemima s resursima, a da je političko rukovodstvo dijelilo to mišljenje.

Istovremeno, rekao je da su tokom borbenih dejstava preduzeta dva pokušaja da se povrati okupirani grad Šuši, koji je drugi po veličini u Karabahu.

“Jedan od pokušaja je propao, a u drugom je jermenski odred uspio da prodre u grad i različita mišljenja o kontroli nad Šušijem bila su povezana s aktivnostima ovog odreda”, dodao je.

Pašinjan je izjavio u utorak da smatra da bi situacija bila bolja nego sada da je Jerevan prije godinu dana pristao da Azerbejdžanu vrati pet regiona oko Karabaha, ali da niko, uključujući i njega, nije ovo smatrao pravim putem.

Prekid vatre u Karabahu

U ponedjeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmijene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Tokom noći su u Jerevanu održani tada protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svjetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze s razbojništvima da odu kući i izjavio da je “čist” pred svojom domovinom i jermenskim narodom, piše Sputnjik.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!