U Parizu otvorena izložba o Koko Šanel sa više od 350 eksponata

603

Brinući se o ljepoti, treba početi od srca i duše. U suprotnom nikakva kozmetika ne pomaže, govorila je slavna Koko Šanel, legendarna modna dizajnerka i vizionarka.

Upravo u čast ove žene, koja je zaslužna za revoluciju mode, ljepote i modnih dodataka, ovih dana u Parizu je u toku retrospektivna izložba.

Izložba nosi naziv “Gabrijel Šanel, modni manifest” i posvećena je njenom životu, liku i djelu, evoluciji njenog stila te kultnim proizvodima kojima je obilježila 20. vijek kao najuticajnija dizajnerka.

Zamišljena je i organizovana u 10 segmenata, hronološki prati razvoj njenog rada. Ima više od 350 eksponata, kao i 10 portreta legendarne Koko.

Kultni trenuci kojima se Koko upisala u istoriju biće izloženi sve do 14. marta 2021. godine. Ukoliko vas put ne odvede u Pariz, ne brinite, izložba je najavljena i na drugim lokacijama te će kao i većina Šanel izložbi putovati svijetom.

Od sportskih kostima u dvadesetima, profinjenih haljina u tridesetima, do odijela od tvida, male crne haljine i kultnih parfema koji su i danas zapamćeni kao klasici koji su promijenili način na koji su žene konzumirale modu.

Originalna bočica Chanel No. 5 parfema iz 1921. godine i kožni modni dodataci, kostimi i fini nakit, samo su neki od eksponata ove postavke.

“Niko nikada nije mogao vidjeti toliko ‘Chanela’ na jednom mjestu”, izjavila je Miren Arzaluh, direktorica muzeja “Palais” iz Pariza, koji je nakon dvije godine renoviranja otvorio svoja vrata kao pravi modni muzej.

Obnovu su finansirali modna kuća “Chanel” i grad Pariz s ciljem da francuska prijestonica dobije modni muzej kakav zaslužuje.

“O životu Gabrijel Šanel puno je toga rečeno, no mi smo se željeli fokusirati na Koko kao ženu i njen rad. S jedne strane smo istraživali kako je dizajnirala za sebe, a s druge kako je gradila vlastiti brend i imidž te čim je postigla da žene žele izgledati poput nje. Postoji nešto vrlo neopipljivo u tome – jer je Koko komunicirala nezavisnost, ambiciju i slobodu. Govorimo o ženi koja je stvorila stil kojem je bila vjerna cijeli svoj život i nikada nije bila žrtva trendova”, istakla je Arzaluhova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!