Med jeste zdrav, ali ne pretjerujte

842

Šećer je, ipak, šećer. Čak i kad je iz meda…

Med jeste zdrava zamjena za šećer, takođe, zdrava je zamjena i za “zdrave” zaslađivače sa “nula kalorija”, ali iako je u pitanju prirodna poslastica, koja je bez svake sumnje zdrava, ipak ne bi trebalo da pretjerujete, jer se i on smatra “dodatim šećerom”, objašnjava nutricionista Anđela Lemond.

– Lako je pretjerati sa količinom, naročito ako med dodajete direktno u smutije, ovsene kaše i slično, ne obraćajući pažnju na to koliko sipate – kaže nutricionista Tori Armul.

Ako pretjerate, smiješi vam se isto što i ako jedete čokoladu svaki dan – višak kilograma, povišen rizik od dijabetesa, propadanje zuba i tako redom, pošto med sadrži mnogo fruktoze.

S druge strane, med je ukusan i zdrav i trebalo bi da bude dio uravnotežene ishrane.

– Važno je samo da vodite računa o porcijama, i da ograničite unos šećera, pa i onog iz meda – objašnjava Armul.

Generalno, dnevno ne bi trebalo da unosite više od 24 grama šećera u toku dana, ne računajući onaj iz voća i mliječnih proizvoda. “Prevedeno” u med, to znači jedna, jedna i po kašičica u toku dana i mirni ste.

– Јedna kašičica meda sadrži oko 64 kalorije i 17 grama šećera. To vam možda ne djeluje kao velika količina, ali to je više od polovine dnevnih potreba – objašnjava Armul.

Dakle, dnevno ne bi trebalo da jedete više od jedne i po kašičice meda, i to pod pretpostavkom da vam je to jedini izvor dodatih šećera, što je malo vjerovatno, prenosi Mondo.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!