Festival animiranog filma: Ove godine onlajn projekcije

427
Direkcija Međunarodnog festivala animiranog filma “Banjaluka 2020” odlučila je da ovogodišnje, 13. po redu, izdanje festivala bude održano onlajn, poštujući preporučene mjere zaštite zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, koje znatno ograničavaju brojnost publike na bioskopskim projekcijama.

U saopštenju organizatora Festivala je navedeno da će programi biti prikazivani besplatno, putem internet platforme za publiku na prostoru BiH.

Festivalski program biće redukovan samo na prikazivanje filmova pristiglih na konkurs ovog festivala, bez pratećih programa.

Od ukupno 567 filmova iz 39 država svijeta, koji su pristigli na konkurs, selekciona komisija odabrala je 48 ostvarenja za takmičarski program, 12 za dječiji takmičarski program i 27 za program “Panorama”.

Biće ukupno prikazano 87 animiranih filmova.

U programima koji su presjek savremene svjetske animacije, najviše animiranih filmova je iz Francuske, Poljske, Rusije, Španije i Njemačke.

Iz BiH u takmičarskom programu Festivala selektovana su dva animirana filma – Igora Đurića i Nemanje Vučenovića, studenata prve klase smjera “Animirani film” Akademije umjetnosti iz Banjaluke čiji su ovo diplomski filmovi.

U žiriju festivala su Asja Krsmanović iz BiH, Nikica Gilić iz Hrvatske i Boban Savić Geto iz Srbije.

Festival bi trebao da bude održan od 24. do 28. oktobra, uz finansijsku pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!