Ovo su zemlje u kojima se najviše pije kafa

518

Nedavno je bio Međunarodni dan kafe. U to ime smo popili još jednu šoljicu našeg omiljenog toplog napitka. U kojim zemljama se najviše pije kafa?

Sve vrste kafe volimo, a sudeći po broju ljudi koji svakodnevno sjede po kafićima u našoj zemlji i konzumiraju ovaj topli napitak, nismo jedini.

Ista navika prisutna je i u većem dijelu sveta, ali ipak nigde kao u Evropi. To potvrđuje i rang-lista zemalja u kojima se najviše pije kafa (države su rangirane na ovoj listi po broju kilograma konzumirane kafe po stanovniku).

Kao što smo već napomenuli, najviše kafe se pije u evropskim zemljama, ali ne u onim koje vam prvo padaju na pamet. Italija i Francuska, na primjer, zauzimaju tek trinaesto i osamnaesto mesto, iako su navodno poznate po svojoj kulturi ispijanja kafe.

Brazil, zemlja u kojoj se proizvodi čak trećina kafe na svetu, zauzima ne baš visoko petnaesto mesto, dok Srbije nema ni među prvih dvadeset.

Vjerovali ili ne, kafa se najviše pije u nordijskim i zemljama Beneluksa. Finska zauzima prvo mesto na listi, a za njom slijede i ostale države iz ovih regiona.

Pogledajte u nastavku kako izgleda kompletna lista 20 zemalja u kojima se najviše pije kafa (po stanovniku):

Finska – 12 (kg kafe po stanovniku godišnje)

Norveška – 9.9

Island – 9

Danska – 8.7

Holandija – 8.4

Švedska – 8.2

Švajcarska – 7.9

Belgija – 6.8

Luksemburg – 6.5

Kanada – 6.2

Bosna i Hercegovina – 6.1

Austrija – 5.9

Italija – 5.8

Slovenija – 5.8

Brazil – 5.5

Nemačka – 5.5

Grčka – 5.4

Francuska – 5.1

Hrvatska – 4.9

Kipar – 4.8

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!