Novčano obeštećenje od 300 do 3.000 KM po predmetu zbog povrede prava na sudjenje u razumnom roku

455

Prijedlogom zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku propisano je da se zbog povrede tog prava stranci u sudskom postupku u Republici Srpskoj dosuđuje novčano obeštećenje od 300 do 3.000 KM po predmetu.
“U posebnim slučajevima kada je više lica oštećeno u sudskom postupku, u kojem je utvrđena povreda prava na suđenje u razumnom roku, naknada štete može iznositi i do 20.000 KM po predmetu”, navodi se u obrazloženju zakonskog rješenja koje bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici.

Zakonskim odredbama je propisano da se sredstva za isplatu novčanog obeštećenja i naknadu imovinske štete obezbjeđuju u budžetu Republike Srpske u roku od tri mjeseca od podnošenja zahtjeva za isplatu obeštećenja.

Prijedlogom ovog zakona uređuje se zaštita prava na suđenje u razumnom roku, kao i pravo na pravično zadovoljenje zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku koje se ostvaruje u sudskom postupku.

Detaljnom analizom koju je sprovelo Ministarstvo pravde Republike Srpske utvrđeno je da je jedan od uzroka predugog trajanja sudskih postupaka neefikasnost vođenja postupka, te veliki broj zaostalih predmeta.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da je činjenica da u BiH ne postoji posebno pravno sredstvo kojim bi se osigurala zaštita prava na suđenje u razumnom roku, te da se dužina trajanja postupka može osporavati samo podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za danas.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!