Sok koji liječi čak 14 bolesti, najmoćniji antioksidans na svijetu

809

Probudite se ujutru i tu vam je, na vašem kuhinjskom stolu, najsavršeniji antioksidantski šejk, bogat zdravim sastojcima. Zvuči odlično, zar ne? Ako je još ukusan, imate dobitnu kombinaciju! Da li ste ikad pripremali ovaj zdrav šejk sa kurkumom?

Kurkuma je višegodišnja biljka koja pripada porodici đumbira. Ona je glavni začin u tradicionalnim indijskim jelima. Kurkuma se često koristi za tretiranje raznih zdravstvenih problema. Ima antioksidantsko, antivirusno i antikancerogeno dejstvo. Indijci je koriste za tretiranje stomačnih problema i razna oboljenja jetre.

Ona doprinosi detoksifikaciji jetre i podržava enzime u borbi protiv kancerogena. Kurkuma se često koristi i kao lijek protiv depresije.

Takođe smo naveli još neke od ljekovitih svojstava i nadamo se da će to biti dovoljno da je uključite u ishranu što prije budete bili u mogućnosti.

 

Kurkuma pomaže sa tretiranjem:

karcinoma kože
hepatitisa
reumatskog artritisa
žutice
fibromijalgije
dijareje
glavobolje
problema sa jetrom i žučnom kesom
modrica
menstrualnih problema
bolova
infekcija oka
favusa
Alchajmerove bolesti
Drugih oboljenja

 

 

Recept za šejk sa kurkumom

Nemojte prerađivati sastojke za ovaj recept duže od preporučenog jer to može uništiti neke od njihovih ljekovitih svojstava. Mlijeko od kokosa ili konoplje ne treba mijenjati običnim mlijekom. Ukoliko vam se ne sviđa nijedno od njih, koristite bademovo mlijeko.

Sastojci:

1 šolja mlijeka od kokosa ili konoplje

1 svježa banana

½ šolje smrznutog ananasa ili manga

1 kašika kokosovog ulja

½ kašičice đumbira

½ kašičice kurkume

½ kašičice cimeta

1 kašičica čia sjemenki

1 kašičica maka (maca) korijena u prahu

Priprema:

Sve sastojke ubacite u blender i blendirajte dok ne dobijete finu i glatku teksturu. Pijte šejk svako jutro prije nego što popijete ili pojedete bilo šta. To je jedan od najboljih načina da povećate unos antioksidanata i energiju.

Kurkuma – nuspojave

Trudnoća: Oralna upotreba kurkume u medicinskim količinama smatra se da nije bezbjedna

Dojenje: Nauka nije dostavila dovoljno dokaza u pogledu ove teme. Ipak, mi predlažemo da izbjegavate kurkumu tokom dojenja.

Žučna kesa: Kurkuma može pogoršati probleme sa žučnom kesom.

Stomačni problemi: Kurkuma može uznemiriti vaš stomak, te je izbjegavajte ukoliko patite od gastroezofagusne refluksne bolesti

Operacija: Može usporiti zgrušavanje krvi i u pojedinim slučajevima pojačano krvarenje u toku i nakon operacije. /webtribune-rs/

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!