Trka “Beograd-Banjaluka” značajna za promociju domaćih potencijala

381

Član reprezentacije BiH u biciklizmu Vladimir Trbić iz Banjaluke rekao je da je Biciklistička trka “Beograd-Banjaluka”, koja će okupiti 175 vozača iz 25 timova svijeta, prava prilika da se pokažu domaći potencijali u biciklizmu, ali i privredi i turizmu, te da se promoviše zdrav način života.

Trbić je rekao Srni da mu je izuzetna čast što će učestvovati na ovoj trci, čiji je start zakazan za petak, 4. septembra, iz Beograda, a cilj je u Banjaluci, 7. septembra, te ocijenio da ima sve predispozicije da postane jedna od značajnijih trka na ovim prostorima.

– Sve veći broj ekipa iz cijelog svijeta koje se prijavljuju na trku dokaz su koliko je ona cijenjena, ali i značajna, imajući u vidu da će biciklističke ekipe za četiri dana proći četiri etape od Beograda, preko Bijeljine, Vlasenice, Brčkog, Teslića, Dervente, Srpca, Gradiške i Laktaša, do Banjaluke – rekao je Trbić.

On je napomenuo da je to veliki turistički potencijal, naročito što se pregovara i da trku Beograd-Banjaluka prenosi televizija “Euro sport”, te bi dijelovi Srbije i Srpske, kroz koje se kreću biciklisti, gledao cijeli svijet.

Trku, kaže Trbić, čeka sa nestrpljenjem jer mu se želja da učestvuje u njoj javila još kada je organizovana prvi put, 2007. godine, kada je dočekao bicikliste, koji su krenuvši iz Beograda, nakon nekoliko dana vožnje, stigli u Banjaluku.

– Sav taj karavan koji se kreće velikom brzinom, neizvjesnost i milisekunde koje utiču na krajnji rezultat su me privukle da se posvetim biciklizmu, oprobam se u tome, iako se prije toga nisam bavio sportom – rekao je Trbić.

On je istakao da društvo još uvijek nije prepoznalo značaj ovog sporta i potencijala koji postoji za njegov razvoj na ovim prostorima.

– Biciklizam je sport koji zahtijeva veliku fizičku, ali i psihičku spremnost, jer na rezultat utiču i brojni drugi faktori, od opreme, vremenskih uslova, puta kojim se vozi, a na kraju sekunde i milisekunde odlučuju o pobjedniku – rekao je Trbić.

Osim toga, dodao je on, za postizanje vrhunskih rezultata potrebna je i vrhunska oprema, koja je izuzetno skupa i koju pojedinac, sportista, teško sebi može da priušti.

– Nažalost, nije više stvar ni volje, ni talenta, nego opreme. Trkaći bicikl košta oko 5.000 KM, a potrebno je da na trci imamo i dva bicikla – naveo je Trbić.

On smatra da Republika Srpska i BiH ima dosta talenata, ali da je neophodno voditi računa o njima, ne zapostavljati ih, jer ukoliko su prepušteni sami sebi, brzo se gubi motivacija.

Organizaciju Biciklističke trke “Beograd-Banjaluka” podržalo je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Trka iz Beograda kreće 4. septembra, a vozi se preko Obrenovca, Šapca do Bijeljine preko Pavlovića mosta.

Nakon Bijeljine, trka nastavlja do Vlasenice, zatim iz Teslića do Prnjavora, a posljednja etapa je iz Dervente do Banjaluke.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!