Banjaluka-Grad budućnosti: m:tel i Blicnet predstavili projekte

333

Inovacioni centar Banjaluka u saradnji sa Gradom Banjaluka, Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske i UNDP-om nedavno je pokrenuo inovacijski izazov Banjaluka – grad budućnosti.

Ideja ovog izazova je bila da rezultira različitim inovacionim rješenjima utemeljenim na tehnologiji, a koja bi Banjaluku učinila pametnijom, zelenijom, otpornijom, inkluzivnom i održivom.

U okviru ovog projekta odabrano je 10 pobjedničkih ideja koje će biti realizovane.

A među njima se nalaze projekti koji su zajednički realizovale kompanija m:tel i kompanija Blicnet, a koje nosi naziv „Implementacija javne pametne LED rasvjete zasnovane na LoRaWAN mreži“ i “Informacioni sistem za promociju ruralnih lokalnih zajednica“

Pobjedničke ideje su predstavljene javnosti u utorak, 11. avgusta, na tvrđavi “Kastel” u okviru svečane manifestacije “Banjaluka grad budućnosti. Zamislimo 2030 zajedno!”

U ime kompanija m:tel i Blicnet projekat “Implementacija javne pametne LED rasvjete zasnovane na LoRaWAN mreži” predstavila je Milica Kondić, portparol kompanije m:tel. Ovaj projekat će omogućiti Gradu Banjaluci da dobije efikasniju, jeftiniju rasvjetu, te rasvjetu kojom se upravlja na daljinu. Ovakvim vidom pametne rasvjete ostvaruju se uštede električne energije veće od 50% u odnosu na trenutni sistem javne rasvjete u gradu. Projekat će biti implementiran u jednoj ulici u Lazarevu.

Projekat “Informacioni sistem za promociju ruralnih lokalnih zajednica” predstavio je Saša Burić, rukovdilac službe za IT u kompaniji Blicnet. Riječ je o projektu koji će omogući promociju i prodaju proizvoda iz ruralnih dijelova Banjaluke. Stanovnici Grada Banjaluka će moći da istraže ponudu usluga i proizvoda iz ruralnih zajednica, ugovore uslugu ili proizvod koristeći moderne tehnologije. Ovakav koncept pospješuje razvoj ruralnih lokalnih zajednica, kao i promociju domaćih turističkih destinacija i zdravih poljoprivrednih proizvoda i ostalih proizvoda i usluga. A uprava Grada Banjaluka će dobiti alat kojim može usmjeriti podsticaje na pravi način stimulišući samozapošljavanje.

Realizacija pobjedničkih projekata počinje u toku tekuće, 2020. godine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!