Hladnjačari još važu cijenu maline

418

Iako je berba malina u Republici Srpskoj pri kraju, proizvođačima još nije poznata konačna otkupna cijena, ali se malinari nadaju da će otkupljivači ponuditi cijenu od 3,30 KM po kilogramu, jer, kako kaže, sve ispod toga je neprihvatljivo.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” rekao je da je obrano 95 odsto roda i da uzgajivači traže da hladnjače prestanu sa kalkulisanjem i ucjenama te da objave konačnu otkupnu cijenu ovogodišnjeg roda maline.

“Ta cijena mora da odgovara, odnosno da bude na nivou cijene koja je u susjednoj Srbiji poznata od početka berbe i iznosi 215 do 230 dinara ili oko 3,5 KM za kilogram”, pojasnio je Stojanović.

Dodao je da je ovogodišnji prinos slabiji nego prethodnih godina, ali je, kako kaže, malina izuzetnog kvaliteta te očekuju da cijena bude kao u okruženju.

Prema njegovim riječima, proizvođači su imali velike troškove i ne znaju kako da ih izmire i da li će imati zaradu.

Stojanović je naglasio da ni zabrana okupljanja zbog virusa korona neće spriječiti malinare da organizuju proteste ukoliko cijena maline bude niža nego u okruženju.

Bojan Bundalo, malinar iz Bistrice, kod Banjaluke, rekao je da je ove godine rod maline dosta podbacio.

“Ukoliko bi otkupljivači ponudili cijenu ne nižu od 3,30 KM, vjerujem da bi svi proizvođači malina bili prezadovoljni”, ističe Bundalo i dodaje da je niža cifra od toga za proizvođače neprihvatljiva.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji prinos malina je manji za 40 odsto nego ranijih godina.

“Imam deset dunuma pod malinom i mislim da će ovogodišnji prinos iznositi oko devet tona, što je jako malo”, ističe Bundalo.

I Dobrisav Blagojević, član Udruženja malinara “Vilamet” i Skupštine ovog udruženja, kaže da bi malinari bili zadovoljni ako bi otkupna cijena iznosila 3,30 KM.

“Iako još nije objavljena konačna cijena, RS treba da prati okruženje kada je u pitanju otkup maline”, poručio je on.

Budući da je ovogodišnji prinos umanjen, a veliki dio maline se izvozi na strano tržište, samim tim bi, kaže Blagojević, cijene sigurno mogle biti i viša.

“Rod je manji nego lani, skoro pa prepolovljen, ali je kvalitet kod većine proizvođača dobar u zavisnosti od toga na koji način su tretirali svoje maline”, zaključio je Blagojević.

Mićo Stanojević iz Poljoprivredne zadruge “Argos” iz Bratunca, koji otkupljuje maline i ima hladnjaču od 300 tona, potvrdio je da će, iako još nije definitivno dogovorena, otkupna cijena najvjerovatnije iznositi 3,30 KM.

“Ove godine cijena je viša nego lani, jer je ovogodišnji rod dosta slabiji nego ranijih godina i ovo automatski utiče na to da cijene budu više”, kazao je Stanojević.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, ističe da je izuzetno dobro ukoliko otkupna cijena ovog voća bude preko tri marke i ne bi bilo potrebe da se bilo ko žali.

“Cijena od 3,30 KM je jako dobra i jako visoka za razliku od prošle godine kad je iznosila dvije i po marke”, kazao je Dojčinović.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!