Počasno Srce Sarajeva Madsu Mikelsenu

622

Danski glumac Mads Mikelsen dobitnik je nagrade Počasno Srce Sarajeva 26. Sarajevo Film Festivala. Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Tokom festivala Mikelsen će održati Masterclass koji će festivalska publika biti u prilici pogledati online. Mikelsen je posebno poznat po ulozi u seriji “Hannibal”. U seriji Mikelsen igra uspješnog psihologa i sociopatskog serijskog ubicu dr. Hanibala Lektora, zasnovanog na liku iz romana Tomasa Harisa. Mikkelsen je za svoj rad dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine.

Mikelsen je za svoj rad dobio posebno priznanje kada je imenovan za člana prestižnog žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2016. godine. Iste godine se pojavljuje i u “Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda” i u Marvelovom filmu “Dr. Strange”. 2017. je snimio triler pod nazivom “Arktik”, u kojem igra glavnu ulogu. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u maju 2018. Mikelsen je igrao vodeću ulogu u adaptaciji stripa “Polar” u režiji Jonasa Åkerlunda, objavljenoj na Netflixu 2019. godine. Mads Mikelsen se pojavljuje u glavnoj ulozi u filmu “Još jedna runda” Thomasa Vinterberga, koji se našao u ovogodišnjoj selekciji Filmskog festivala u Cannesu. Premijera američkog naučnofantastičnog filma “Haos hoda” sa Mikkelsenom u jednoj od glavnih uloga se očekuje 2021. godine.

Program Masterclass razgovora Sarajevo Film Festivala realizuje se u saradnji sa uglednim filmskim magazinom Variety i bit će dostupan širom svijeta preko Variety Streaming Rooma.

Mads Mikkelsen je rođen 1965. godine u Danskoj, gdje je stekao obrazovanje u školi dramskog teatra u Aarhusu. Glumac porijeklom iz Kopenhagena je svoju profesionalnu karijeru započeo kao gimnastičar i plesač, postojano radeći na pozorišnim, televizijskim i filmskim projektima da bi konačno postao najveća muška zvijezda u Danskoj i Skandinaviji. Mikelsenov filmski debi je bila glavna uloga u uspješnoj internacionalnoj krimi drami “Diler” iz 1996. godine, prvom dijelu trilogije koju je režirao Nikolas Vinding Refn. Istu ulogu opakog dilera i narkomana je reprizirao u željno iščekivanom nastavku “Krv na mojim rukama: Diler 2”. Za ovu ulogu je primio nagradu Robert za najboljeg glumca od Danske filmske akademije i nagradu Bodil za najboljeg glumca od Danskog udruženja filmskih kritičara.

2006. godine Mikelsen je odigrao ulogu glavnog negativca pod imenom Le Chiffre u filmu o Jamesu Bondu “Casino Royale”. Film je dobio pozitivne kritike i ostvario globalnu zaradu preko 594 miliona dolara, čime je preuzeo titulu James Bond filma sa najvećom zaradom. Iste godine Mikelsen je odigrao glavnu ulogu u za Oscara nominovanom filmu “Poslije vjenčanja” u režiji dobitnice Oskara za režiju Susanne Bier. 2009. godine je ponovo udružio snage s danskim rediteljem Nicolasom Windingom Refnom u filmu “Uspon Valhalle”.

Premijera filma je održana na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji. 2010. godine je nastupio kao Draco u fantastičnoj 3D avanturi “Sudar titana”. Film je režirao Louis Leterrier, dok je za distribuciju bio zadužen Warner Brothers. 2011. Mikelsen je odigrao ulogu Rocheforta u 3D adaptaciji “Tri mušketara” u režiji Paula W.S. Andersona. U filmu “Kraljevska afera” Mikelsen je igrao ulogu Johanna Friedricha Struenseea, njemačkog ljekara koji je stekao povjerenje duševno oboljelog Kralja Christiana VII, da bi zatim imao ljubavnu aferu sa njegovom suprugom, Kraljicom Caroline Mathilde. Ovaj istorijski film koji je napisao i režirao Nikolaj Arcel je premijerno prikazan u takmičarskom programu 62. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2012. i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012. godine.

Na Filmskom festivalu u Kanu 2012. Mads Mikelsen je primio nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Lov” Thomasa Vinterberga. U njemu, Mikelsen igra odgajatelja u vrtiću u malom danskom selu, kojeg pogrešno optuže za zlostavljanje djece. Nakon premijere u Kanu film je iste godine prikazan na Filmskom festivalu u Tellurideu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a od proljeća 2013. distribuira ga kompanija “Magnolia Pictures”. Mikelsen je nastupio i u filmu “Neizbježna smrt Charlieja Countrymana” u ulozi Nigela, nasilnog kriminalnog šefa. U režiji Fredrika Bonda, film je premijerno prikazan u januaru 2013. na “Sundance Film Festivalu”, a prikazan je i u sklopu takmičarskog programa na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu u februaru 2013. godine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!