Ford okončao proizvodnju svoje posljednje limuzine u SAD

391

Ford je 31. jula okončao proizvodnju američkog modela Fusion, čime je ostao bez svoje posljednje limuzine u Sjedinjenim Državama.

Američki proizvođač je još prije dvije godine najavio gašenje modela Fusion, koji je pandan evropskom Mondeu, a posljednjeg dana jula 2020. ta je odluka sprovedena u djelo.

Iako je prethodno saopšteno da će proizvodnja biti ugašena 21. jula, Fusion je izrađivan u Fordovom meksičkom pogonu i narednih desetak dana.

U američkom proizvođaču kažu da je strategija ukidanja limuzinskih modela podstaknuta smanjenom tražnjom kupaca koji se sve više okreću krosover/SUV modelima.

Ako se tome doda vladajući trend elektrifikacije, potpuno je jasno zašto se Ford poslednjih meseci fokusirao najprije na potpuno električni krosover Mustang Mach-E, a zatim i na obnovljeni, nedavno predstavljeni terenac Bronco.

Uz ove modele, Ford računa i na nove generacije provjerenih SUV vozila Escape (u Evropi poznat kao Ford Kuga) i Explorer.

Pre sedana Fusion, Ford je u SAD već ukinuo modele Fiesta, Focus i Taurus, a jedina limuzina koja se još proizvodi je luksuzni Continental, Fordovog premijum brenda Lincoln.

Međutim, i Continental će krajem godine biti prošlost, jer su u Fordu odlučili da ga ukinu zbog slabog interesovanja kupaca.

Ford Fusion je iz godine u godinu gubio nakolonost publike u SAD.

Tako je 2014. isporučeno čak 306.860 primjeraka, da bi 2019. godišnja prodaja u SAD spala na 166.045 vozila.

U prvoj polovini 2020. prodat je 61.421 primjerak.

(b92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!