Još jedno istraživanje pokazuje koliko su antibiotici opasni

229

Djeca i odrasle osobe koje uzimaju pet najčešće prepisivanih antibiotika mogu da imaju više šanse za dobijanje kamena u bubregu, od onih koji ne uzimaju te lijekove, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su utvrdili da je uzimanje neke od pet grupa antibiotika – sulfonamida, cefalosporina, fluorokinolona, nitrofurantoina/metenamina i penicilina u prethodnih tri do 12 mjeseci bilo povezano s povećanim rizikom od pojave kamena u bubregu.

Povećanje rizika kretalo se u rasponu od 27 odsto većih izgleda kod penicilina do više nego dvostruko većeg rizika za kamen u bubregu nakon uzimanja sulfonamida, prenosi Net.hr.

“Bez sumnje antibiotici su spasili milione života i potrebni su za sprječavanje smrti i ozbiljnih posljedica infekcija i njihova korist nadmašuje moguće štetne posljedice”, rekao je dr Gregori Tejzen, iz dječje bolnice u Filadelfiji, a koji se nalazi na čelu istraživačkog tima ove studije.

Napominje da, ipak, ti rezultati ne sugeršu da te antibiotike ljekari ne bi trebalo da prepisuju kada je to potrebno.

Naučnici od ranije znaju da antibiotici utiču na ravnotežu bakterija, virusa i gljivica koje žive u i na ljudskom tijelu. Promjene u probavnoj i urinarnoj flori od ranije su istraživanjima povezane s kamenom u bubregu, ali do sada nijedno nije pokazalo povezanost između korišćenja antibiotika i kamena u bubregu, naveli su naučnici.

Istraživanje je pokazalo da najveći rizik od razvoja kamena u bubregu imaju djeca i tinejdžeri. Rizik od pojave kamena u bubregu, smanjuje se s vremenom ali ostaje povišen i do nekoliko godina nakon uzimanja antibiotika.

Naučnici su proučavali potrošnju antibiotika prema elektronskim zdravstvenim kartonima 25.981 ljudi koji su dobili kamen u bubregu, te u kontrolnoj grupi od 259.797 sličnih pacijenata koji nisu imali u razdoblju od 1994. do 2015.

(b92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!