Od revolucionara do legende – kratka istorija Golfa

703

U iščekivanju osme generacije, odlučili smo da prođemo istoriju najpupularnijeg automobila u Evropi – Volkswagen Golfa.

Prvi put se pojavio prije 45 godina i u međuvremenu postao toliko dominantan na tržištu da se cijela jedna klasa nezvanično zove njegovim imenom.

Tokom decenija se razvijao dizajnerski, dobijao nove oblike, nove motore, nove tehnologije, ali je uspjeh ostao nepromijenjen.

Pročitajte ukratko šta je bilo karakteristično za svaku od sedam generacija VW Golfa, koji ima posebno mesto u srcima ljubitelja automobila i na našim prostorima.

Golf 1

Predstavljen 1974. istovremeno je predstavljao revoluciju i spasioca Volkswagena. Volfsburg se sa novim automobilom oprostio od tradicije jer je Golf imao motor smješten u prednjem dijelu vozila, prednji pogon i hladnjak na vodu. Za samo dvije godine napravljeno je milion jedinica.

Golf 2

Golf je novu generaciju dobio u ljeto 1983, a nudila je više prostora za putnike te znatno luksuzniji enterijer. Pod haubom se sada mogao naći i turbodizel i pogon na sva četiri točka. Kasnije je otkriveno njegovo najjače oružje – dugoviječnost.

Decenijama nakon prestanka proizvodnje “dvojka” se i dalje kotrlja putevima.

Golf 3

Kada se pojavio 1991. bio je to prvi golf sa vazdušnim jastukom. Ostao je na proverenom dizajnerskom putu, ali je VW promjenio tradiconalne okrugle farove. Osim toga, opet je postao prostraniji.

Prvi put je dobio i karavansku verziju, te sportsku varijantu sa šestocilindarskim agregatom i dizelom sa direktnim ubrizgavanjem.

Golf 4

Sa Golfom 4 VW je 1997. napravio novi početak. Srušio je sva klasna ograničenja i postavio nove standarde kvaliteta. Prvi put Golf je bio dostupan i sa šestostepenim mijenjačem, pa je s njim i rasla snaga motora.

Sa 180 iz posebne verzije “25 Years GTI” do R32 sa 241 KS. Bio je to najbrži Golf ikad napravljen.

Golf 5

Poslije šest godina proizvodnje “četvorka” je ugašena i stigla je petica. Golf 5 je bio prvi automobil VW sa laserskim varovima. Ova tehnika je donijela Golfu znatno kruću karoseriju.

S ovom generacijom Golf je probio barijeru od 20 miliona napravljenih jedinica. Postavio je i visoke standarde bezbjednosti, sa osam vazdušnih jastuka u kabini.

GTI verzija je prvi put dobila turbo-benzinac sa direktnim ubrizgavanjem. Porodica je proširena na Golfom Plus, Cross i Variant verzijama.

Golf 6

Prije 11 godina svetslost dana je ugledao Golf 6. “Šestica” je učvrstila kvalitativne standarde sa šasijom sa laserskim varovima dobivši pet zvejzdica na EuroNCAP testu sudara.

Fokus ove generacije je bila ekonomičnost, prelazak na direktno ubrizgavanje i komon-rejl tehnologiju kod dizela. Ali novi TSI turbo-benzinski agregati su došli i sa problemima sa lancem.

Golf 7

U jesen 2012. VW je predstavio sedmu generaciju svog voljenog modela. Baziran je na MQB modularnoj platformi koja omogućava proizvodnju različitih modela što smanjuje troškofe proizvođača, pa se zbratimio sa Audijem A3, Seat Leonom, Škodom Oktaviom.

Sa “sedmicom” Golf je prvi put je izgubio na težini u odnosu na prethodnu generaciju, i to oko 100 kilograma. Dobio je i start/stop sistem, nove agregate te električni i hibridni pogon.

Ne treba ni pominjani brojne bezbednosne sisteme poput adaptivnog tempomata, asistenta za održavanje trake, sistem za izbjegavanje sudara, otkrivanje umora vozača…

Golf 7.5

Volkswagen je poslije četiri godine osvežio “sedmicu” u svim varijantama, uključujući GTE, Variant i GTI koji je dobio dodatnu “konjažu”. Stigao je i novi turbo-benzinac, 1,5-litarski TSI sa tehnologijom gašenja cilindra. LED farovi su postali standard u višim paketima opreme.

Golf 8

Sada čekamo osmu generaciju čija premijera je odložena za početak slijedeće godine iz “tehničkih razloga”. Pominjali su se problemi sa elektronikom, ali VW tvrdi da je sporna samo multimedija i njeno ažuriranje.

Iako je baziran na tek neznatno promenjenoj MQB Evo platformi, nudi brojne novine poput velikog head-up displeja, novog multimedijalnog sistema sa glasovnim komandama, a planiran je i viši stepem autonomne vožnje. Što se tiče verzija visokih performansi, GTI bi trebalo da razvija 245, a R 300, možda čak i 330 KS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!