Kako su strane agencije izvještavale o protestima u Beogradu

535

Svjetske agencije prenijele su kasno sinoć da su se demonstranti i pristalice opozicije sukobili s policijom i pokušali da upadnu u zgradu Skupštine Srbije u Beogradu, nakon najave vraćanja restriktivnih mjera, uključujući policijski čas za vikend, radi suzbijanja širenja virusa korona.

Pojedini demonstranti su, navode agencije, nakratko uspjeli da se probiju u zgradu Skupštine, ali su ih policajci potisnuli, a oni su uzvratili paljenjem baklji i bacanjem kamenja, flaša i jaja na policiju.

AP navodi da je policija u nekoliko navrata ispalila suzavac na demonstrante ispred zgrade parlamenta, dok su pojedini demonstranti uzvikivali: “Ostavka, ostavka”.

Nekoliko sukoba izbilo je između nekih od najekstremnijih demonstranata, koji kako se čini, kaže AP, pripadaju krajnje desnim grupama, i policajaca koji su koristili palice.

Policija se, navodi se, sukobila sa demonstrantima i ispred zgrade RTS, koju opozicija optužuje za pristrasno izještavanje u korist vlasti.

Prethodno je predsjednik Aleksandar Vučić opisao situaciju s epidemijom virusa korona u Beogradu kao “alarmantnu” i “kritičnu”, jer su bolnice u gradu blizu popunjenih kapaciteta, nakon što su vlasti ranije tokom dana izvijestile o najvećem dnevnom broju smrtnih slučajeva od virusa korona.

Mnogi su, kako piše AP, optuživali predsjednika Srbije da je prethodne mjere zatvaranja ukinuo samo zbog izbora, što je on negirao.

Agencija je prenijela i da je premijerka Srbije Ana Brnabić osudila proteste, navodeći da će policija zaštititi red i mir i optužila opozicione političare da stoje iza upada u parlament.

Rojters navodi da je Srbija sa sedam miliona stanovnika prijavila je 16.168 slučajeva virusa korona, i 330 preminulih, a samo u utorak zabilježeno je 299 novooboljelih i 13 preminulih.

Epidemiolozi i doktori upozorili su da su bolnice pune, a mediciski radnici umorni, navodi britanska agencija, prenosi Telegraf.rs.

Rojters ističe da je Srbija početkom marta uvela vanredno stanje radi suzbijanja širenja virusa korona, a krajem maja bila među prvim zemljama koja se otvorila i zakazala izbore za 21. juna.

Protivnici krive Vladu za porast broja slučajeva virusa korona i tvrde da građani ne treba da plaćaju cijenu još jednim policijskim časom, navodi Rojters.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!